Bilgilendirici – Yorumlar, Fiyatlar, Teknik Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. saglik
  4. »
  5. B12 Vitamini Eksikliğinin Nedenleri Ve Tedavisi

B12 Vitamini Eksikliğinin Nedenleri Ve Tedavisi

bilgilendirici bilgilendirici -
40 0

B12 vitamini vücuttaki birçok programın düzgün bir şekilde çalışması ve beyin aktivitelerini doğru bir şekilde yapması için gereklidir. B12 vitamini eksikliği bu yüzden çok ciddi hastalıklara neden olmaktadır. B12 eksikliği olan hastalarda halsizlik, uyku ihtiyacı, konsantrasyon bozukluğu, anlamada güçlük hatta ileri vakalarda bayılma gözlemlenir. Eğer tedavi edilmezse beyin dokularına ciddi zarar verebilir. B12 eksikliğinin tedavi edilmemesi durumunda ileri yaşlarda alzeimer riskini artırdığı saptanmıştır. Bu sebeple B12 eksikliği olduğunu düşünen kişiler vakit kaybetmeden doktora gitmelidirler.

B12 Vitamini Nedir Ve Ne İşe Yarar

B12 vitamini suda çözülebilen, beyin ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlayan bir vitamindir. Ayrıca B12 kan hücreleri yapımında görev alır. Doğurganlığın devam etmesini sağlar. Bunların yanında saç ve tırnakların sağlıklı bir şekilde uzamasına ve oluşmasına yardım eder. Ayrıca yaşam için gerekli enerji B12 vitamini ile karşılanır. B12 vitamini eksikliği görüldüğü zaman saçlarda anormal şekilde dökülme, saç ve tırnakların zayıflaması, tırnaklarda kırılma gözlemlenir. Kronik yorgunluğun baş göstermesi sürekli halsizlik ve aşırı kilo kaybı B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanır. Bu sebeplerle B12 vitamini eksikliği yaşamın devam etmesinde çok önemli görevler üstlenen bir vitamindir.

B12 Vitaminini Hangi besinlerden Karşılayabiliriz

B12 vitamininin bulunduğu besinler et, süt, balık, peynir ve yumurta gibi besinlerdir. Tahıl, nohut, fasulye, ekmek gibi ürünlerde ise B12 vitamini bulunmaz. Tahıl türü besinlerle beslenmek ve tek yönlü beslenmek B12 eksikliğini meydana getirir. Bu yüzden özellikle kırmızı et ve süt ürünleri tüketimini artırmak gerekir.

B12 Vitamini Eksikliğinin Tedavisi

B12 vitamini eksikliği fazla olmayan kişilerde beslenme tedavisi ile hızlı bir şekilde tedavi yöntemi kullanılabilir. Bu hastalarda beslenme alışkanlıkları B12 vitaminin fazla olduğu gıdaları almaya sevk ederek daha çok kırmızı et ve süt ürünleri almaya teşvik edilerek hızlı ve kolay bir tedavi yöntemi uygulanır. B12 vitamini eksikliğinin fazla olduğu kişilerde ise ilaç ve iğne yoluyla tedavi yöntemi kullanılır. Ancak bu tedavi beslenme ile desteklenmelidir.

B VİTAMİNİ

B grubu vitaminler suda erime özelliği ile bilinirler. B grubu vitaminleri oldukça fazladır. Ayrıca B grubu vitaminlerinden kabul edilen bazı asitlerde B vitaminine dahil olmaktadır. Bunlar arasında folik asit, niasin asit, Biyotin, Pantotenik asit de bulunmaktadır.

B VİTAMİNİ FAYDALARI

Özellikle vücut için enerji vermesi ve sinir hücrelerinde bulunan fonksiyonların düzenlenmesinde görev yaparlar. Bu görevin yerine getirilmesi için vücut içerisinde yer alan karbonhidratların parçalanması ve enerjinin açığa çıkması gerekmektedir. Bu nedenle B vitamini grubunun görevi çok önemlidir. Ayrıca vücudun yapısında yer alan adalelerin gelişimleri ve fonksiyonlarının yerine getirilmesi açısından gereklidir. Günlük gerektiği miktar kadar alınması önemlidir. Çünkü vücutta depolanması mümkün değildir. Bunun sebebi suda erimesidir. Sinir ve ruh sağlığı ile ilgili hastalıkların tedavisinde oldukça önemli bir yer tutarlar. Kırmızı kan hücrelerinin de çoğalmasına yardımcıdırlar. Fiziki yorgunluk hali için de uzmanlarca önerilen bir vitamin grubudur.

B VİTAMİNLERİ NELERDİR?

Yaklaşık 40 çeşide yakın B vitamini bulunduğu söylenmektedir. Bunların toplum içerisinde bilinenleri B1, B2, B6, B12, Niasin asidi, Folik asit, Biyotin, Pantotenik asittir.

  1. B1 vitamini

B1 vitaminin görevi, vücuda giren karbonhidratların parçalanmasını sağlar ve bu şekilde glikoza dönüşülmesinde yardımcı olur. Damar sertliğine karşı vücudu korur. Kan dolaşımında oldukça etkilidir. Zihin için büyük önemi vardır. Öğrenmeyi kolaylaştırır. Kafein gibi ya da nikotin gibi vücuda zararlı olan maddelere karşı kalkan görevi görür. Özellikle tip2 diyabet ya da böbrek hastalıkları karşısında koruyucudur. Kan şekerinin yükselmesi sonucu vücuda gelecek zararları engeller.

B1 vitamini eksikliği sonuçları

B1 vitaminin vücutta eksik olması, zaman içerisinde kalp yetmezliği ile ritim bozukluklarına neden olabilmektedir. Sindirim sisteminde bozukluğa neden olabilir. Wernicke-Korsakoff sendromunun ortaya çıkmasında etken oluşturabilir.

B1 vitamin eksikliği belirtileri

  • Kaslarda kramp
  • Kiloda ani düşüş
  • Görme bozukluğu
  • Halsizlikle birlikte seyreden yorgunluk
  • İştah azalması
  • Bacaklarda meydana gelen uyuşma

B1 vitamin fazlalığı

Beriberi hastalığı oluşmasına neden olabilir.

B1 vitamini hangi besinlerde bulunur?

Her türlü sebze, meyve, süt ve sütten elde edilen her türlü gıda, et, balık ve Çekirdek

  1. B2 Vitamini
  • Vücudun enerji üretiminde etkendir.
  • Vücudun oksijen alışverişini ve dolaşımını sağlar.
  • Gerek kırmızı kan hücreleri, gerekse antikor ihtiyacını karşılar.
  • Ayrıca bağ dokusu, bağışıklık sistemi, büyüme, cilt sağlığı ve sinir sistemi için faydası bulunmaktadır.
  • Bunların haricinde tırnak ve saçların güçlü ve sağlıklı olmasında etkendir.
  • Tiroid, akne, egzema, katarakt, baş ağrısı daha pek çok hastalığa karşı vücudu korur.
  • Sinir sistemini koruyarak, alzhemir, anksiyete, epilepsi gibi uyuşukluk gibi bazı sinir sistemi hastalıklarına karşı koruyucu görev yapar.
  • Bu sayede vücudun bu hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
  • Ayrıca bağışıklık sistemi hastalıklarında vücudu kuvvetlendirmesi açısından önemlidir.

B2 vitamin eksikliği ve belirtileri

  • B2 vitaminin eksikliği vücudun fonksiyonlarının bozulmasına neden olur.
  • Bununla birlikte yağ emiliminin gerçekleşmesi engellenmiş olur.
  • Ayrıca karbonhidrat ve protein emilimi de engellenmiş olur.
  • Sindirim sorunları yaşanmasına neden olur.
  • Gözlerde kanlanma, yanma bulunur.
  • Ağızda yanma ile birlikte boğaz ve dil ile ilgili çeşitli sorunlar görülür.
  • Ağız ve dil yaraları oluşumu yaşanabilir.

B2 vitamini hangi besinlerde bulunur?

Genel anlamda bütün besinlerde bulunmaktadır. Yoğun olarak peynirde, badem ve yumurtada bulunmaktadır.

  1. B6 Vitamini

Antikor üretme rolü olduğu için pek çok hastalığa karşı vücudu korur. Kan şekerinin düzenlenmesinde yardımcıdır. Eksikliği durumunda kansızlık görülebilir. Vücutta moleküllerin sentezlenmesinde kullanılır. Özelliği nedeni ile vücutta fiziksel aktivitelerin yapılması için gereklidir. Hormon dengesinin sağlanması açısından ve karaciğer ile birlikte toksit maddelerin vücuttan atılmasında etkendir. Kalp hastalıkları, obezite gibi kronik hastalıkların oluşumunun engellenmesinde etkendir.

B6 vitamin eksikliği

  • B6 vitamin eksikliği durumunda hücre yenilenmesi görevi bulunduğu için vücutta kırışıklık ve leke oluşumu görülebilir.
  • Egzema ya da dermatit gibi çeşitli cilt rahatsızlıkları görülebilir.

B6 vitamin fazlalığı

Günlük alınması gereken dozdan daha fazla kullanılması durumunda yan etki olarak sinir sisteminde dengesizlik görülebilmektedir.

B6 vitamini hangi besinlerde bulunur?

Ham pirinçte ve buğdayın kepeğinde aynı zamanda esmer pirinçte ve dolayısı ile kepekli ekmekte bulunmaktadır. Sarımsak, fesleğen, zerdeçal, kekik, biberiye, defne yaprağı, tarhun, adaçayı ve mercan köşk bitki ve baharatlarında bulunmaktadır. Ayrıca en çok bulunduğu yerlerden birisi balıktır. Bunların içerisinde çeşit olarak somon, morina ile ton balığıdır. Sığır, hindi ciğeri B6 vitamini yönünden oldukça yüksek besinler içerisinde yer almaktadır. Çekirdek ile susam tohumu da B6 vitamini bulundurur.

  1. B12 Vitamini

Diğer adı ile Kobalamin, vücuda girmek isteyen zararlı maddelere kalkan olur. Kan dolaşımında etkendir. Ayrıca sinir sistemi hastalıklarının önlenmesinde yardımcı olur.

B12 Eksikliği belirtileri

  • Pernisiyöz anemi denen durum ile birlikte sinir sisteminde hasara yol açabilir.
  • Dilin şişerek kızarmasına yol açar.
  • Hayal görme görülebilir.
  • Depresyon ve adale kasılması
  • Sinirlerde iltihaplanma ile birlikte el ve ayakların uyuşması, yanma gibi hisler görülür.

B12 hangi besinlerde bulunur?

B12 vitamini en çok karaciğer, yürek, kırmızı et ve türevleri, böbrek, tavuk, balık, süt ile peynir ve yumurtada bulunmaktadır.

  1. B3 Niasin

B3 olarak da bilinen Niasin, PP vitamini olarak da anılır. Sebebi ise pellegra hastalığını önlemesinden gelmektedir. Özellikle mide asidinin üretimi görevinde bulunur. Bununla birlikte karbonhidrat, protein ve yağın vücutta gerekli yerlerde düzenli bir şekilde kullanılmasında etkendir. Sinir sistemi için gerekli bir vitamin çeşididir.

Niasin vitamin eksikliği belirtileri

  • Niasin eksikliği depresyon,
  • Yorgunluk aynı zamanda cilt iltihapları,
  • İshal,
  • Kansızlık,
  • Ağız içerisinde oluşan yaralar,
  • Hafızada problemler oluşur.
  • Çok ileride derecede eksiklik yaşandığı zaman ise pellegra hastalığı belirtileri ve daire ile akıl hastalığı da kendini gösterir.

NİASİN HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Süt ve süt ürünleri içerisinde peynir, yumurta, balık, hurma, havuç, portakal, incir, buğday, mısır ile çay, kahve, fındık, ceviz ile çavdarda bulunmaktadır.

  1. B5 Pantotenik Asit

Oldukça bol bir şekilde doğada bulunduğu için eksikliği hemen hemen yaşanmaz. Bağırsaklarda sentezlenmesi söz konusudur.  Özellikle vücuda enerji sağlaması açısından önemlidir. Stresle mücadele etmektedir. Kan üretiminin olmasında görev alır. Saç ile cilt sağlığı açısından son derece önem teşkil eder.

B5 Pantotenik asit eksikliği belirtileri

  • B5 eksikliği oluştuğu zaman vücutta yorgunluk görülür.
  • Baş ağrısı,
  • Saç dökülmesi
  • İştahsızlık meydana gelebilir.

B5 Pantotenik asit hangi besinlerde bulunur?

Özellikle kuru yemişlerde bol bulunur. Bununla birlikte karaciğer, kırmızı et ve tavukta bulunur. Yumurta, ekmek ve sebze ve avakadoda bulunmaktadır.

  1. B8 Biyotin

Isıya duyarlı olması, ince bağırsaklarda yapılmasına etkendir. Dokuları bir arada tutmakla görevlidir. Cilt sağlığı, saç sağlığı ve sinir sistemi için gereklidir. DNA ve RNA yapımında destekleyici rol oynar.

B8 Biyotin eksikliği belirtileri

  • Yorgunluk başta olmak üzere
  • İştahsızlık
  • Mide bulantısı eksiklik durumunda görülür.

B8 Biyotin vitamini hangi besinlerde bulunur?

B8 Biyotin vitamini; karnabahar, domates, lahana gibi bazı sebzelerde, bira mayası, yumurta sarısı ile tüm baklagillerde ve cevizde bulunmaktadır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir