Bilgilendirici – Yorumlar, Fiyatlar, Teknik Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. saglik
  4. »
  5. BOĞAZ AĞRISINA NE İYİ GELİR, BOĞAZ AĞRISI İÇİN BİTKİ ÇAYI

BOĞAZ AĞRISINA NE İYİ GELİR, BOĞAZ AĞRISI İÇİN BİTKİ ÇAYI

bilgilendirici bilgilendirici -
16 0

BOĞAZ AĞRILARINA NE İYİ GELİR?

Özellikle kış günlerinde daha sık karşılaşılan bir sorundur boğaz ağrıları. Önce boğazda bir yanma hissi ile başlar genellikle. Sonra sanki boğaza bir tüy yapışmış da her nefes alışta o tüy hareket ede-rek kaşındırıyormuş duygusu yaşanır. Ardından boğaz bölgesinde bir şişkinlik duygusu ile yutkunma, yemek yeme gibi faaliyetlerde ağrı hissedilmeye başlanır. Genel olarak seyir budur. Ancak elbette nedene bağlı olarak boğaz ağrısı gidişatı da farklı olabilir.

Bilindiği üzere boğaz ağrılarının nedeni, basit bir alerjiden hamileliğe ve hatta boğaz tümörlerine kadar pek çok hastalık olabilir. Tüm bu hastalıkların kaynakları ise aslında iki ana nedene bağlıdır: Viral kaynaklı nedenler, bakteriyal kaynaklı nedenler…..

Viral kaynaklı hastalıklar genellikle bir hafta içinde kendi kendine bile iyileşebilen, soğuk algınlığı gibi hastalıklardır. Bakteriyal boğaz ağrıları ise biraz daha ciddidir ki; doktor muayenesi ve ilaç kullanımı çoğunlukla şarttır.

Bir de viral ya da bakteriyal olmayan ancak kişinin yaşama şeklinden kaynaklanan boğaz ağrıları da vardır. Örneğin sigara kullanımına bağlı boğaz ağrıları ya da yeme alışkanlıklarına bağlı reflü hastalığı kaynaklı boğaz ağrıları gibi.

Boğaz ağrılarına neden olabilecek hastalıklardan birkaçı kabaca şöyle sıralanabilir;

  • Grip,
  • Soğuk algınlığı,
  • Mononükleoz,
  • Krup hastalığı,
  • Alerjik rinit,
  • Larenjit,
  • Kızamık,
  • Kabakulak,
  • Su çiçeği,
  • Bademcik iltihabı,
  • Difteri,
  • Sinüzit,
  • Reflü,
  • Akciğer enfeksiyonları,
  • Tümörler,

Dolayısı ile de tedavi şekilleri farklı olabilir. Bu nedenle boğaz ağrısını, nedene ve hastalığa bağlı ola-rak incelemek daha doğru olacaktır.

Bakteriyal durumlarda hekim kontrolü şart olduğu için konumuz, viral kaynaklı ya da yaşam alışkanlıklarına bağlı olan boğaz ağrıları olacaktır.

VİRAL BOĞAZ AĞRILARI

Öncelikle bilinmesi gereken şudur: Vücuda bir şekilde bulaşmış olan bir virüsün olduğu bir gerçektir. Ancak vücut normal şartlarda virüs ile mücadelesini bir hafta içinde kazanacak ve boğaz ağrısı son bulacaktır. Bu noktada viral boğaz ağrısı yaşayanların yapabileceği tek şey vücudu bu savaşında, basit bazı tedbirler ile güçlendirmektir.

Viral boğaz ağrılarında, ağrıya genellikle hapşırma, burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı ve vücudun diğer bölgelerindeki ağrılar da eşlik eder. Ayrıca sinüs ağrısı, hırıltı, boğaz kuruluğu ve sesin derinden gelmesi de sık rastlanan belirtilerdir.

Viral Boğaz Ağrılarında Neler Yapılabilir?

Birçok hastalığın belirtisi de olabilen boğaz ağrısının en sık rastlanılan sebebi virüslerdir. Basitçe bir iki hafta içinde geçerler. Bu süreçte aşağıdaki tavsiyelere uyularak boğaz ağrısının daha çabuk iyileşmesi sağlanabilir.

  • Sıvı Tüketimi; Boğaz ağrısı yaşayan kişilerin öncelikle bol sıvı tüketmesi gerekmektedir. Günde 2 litre su içmek, bolca bitki çayları ve çorba tüketmek boğaz ağrısını yumuşatacaktır. Sıvı tüketimini arttırmak alınacak ilk önlemlerdendir.
  • Temiz Hava; Sigara içilen ortamlarda bulunmak ya da bizzat hastanın kendisinin sigara içmesi, boğaz mukozasında kuruluğa ve dolayısı ile boğazda tahrişe neden olacaktır. Bu nedenle boğazı ağrıyan kişiler, bulundukları ortamın havasını temiz tutmaya çalışmalı, eğer mümkün ise bulundukları ortamı bolca havalandırmalıdır.
  • Toz; Gerek çalışılan yer gerek ise ev ortamının tozlu olması da boğazın tahriş olmasına, allerjik reaksiyonların canlanmasına neden olacaktır. Bu nedenle mümkün ise kişiler bulundukları ortamın tozdan arındırılmasını sağlamalıdır.
  • Temizlik; Boğaz ağrısının yaşandığı dönemde kişiler aynı kıyafetleri ve malzemeleri sürekli kullanmamalıdır. Bu nedenle sık sık kıyafet değiştirmeli ve çıkan çamaşırların alerjik reaksiyonlara neden olmayacak bir deterjan ile yıkanması sağlanmalıdır.
  • GargaraBoğaz irritasyonları yaşandığında evde kullanılacak gargara, sprey ve pastiller son derece yararlı olacaktır. Ancak eczaneden alınacak ürünlerin doktorun tavsiyesi ile kullanılması gerekmektedir.
  • Yiyecekler; Bu dönemde tüketilen yiyecek ve içeceklerin çok soğuk ya da sıcak olmamasına özen gösterilmelidir. Ayrıca yutulması nispeten daha kolay olan püre, pilav, lapa, çorba gibi yiyecekler daha çok tüketilmelidir. Özellikle tavuk sulu çorbanın hastalıklara şifa olduğu yönünde ciddi saptamalar vardır.
  • Nemli Ortam; Bulunulan ortamın nemli olması boğaz kuruluğu nedeni ile tahrişleri engelleyecektir. Bu nedenle basit çözümler ile örneğin, kalorifer peteğinin üzerine ıslak havlu koyularak ya da soba üzerinde çaydanlık ile su kaynatılarak odanın nemlendirilmesi sağlanabilir. Özellikle gece uyunulan odanın havasının nemli olması son derece önemlidir.
  • Doğal Yöntemler; Boğaz ağrısı artan kişi, anlık ve kısa zamanda bir rahatlama ihtiyacı içinde ise tuzlu su ya da elma sirkesi ile gargara yapmak, acı biber yemek gibi yöntemleri deneyebilir. Bu doğal yöntemler genellikle 1 – 2 saat içinde boğazı yumuşatır ve ağrının hafiflemesini sağlar.
  • Bitki Çayları; Bitki çayları da yıllardır kullanılan yöntemlerden birisidir. Ancak şimdilerde anlaşıldı ki bazı bitki çayları çok kullanıldığında tansiyon düşmesi gibi başka sorunlara neden o-labiliyor. O halde yine bitki çayları, ama gün içinde farklı bitki çayları denemek daha doğru olacaktır.

BOĞAZ AĞRILARINDA BİTKİSEL ÇAY ÖNERİLERİ

Sebebi ne olursa olsun boğaz ağrılarını hafifletmek için sıklıkla kullanılır bitki çayları. Aynı zamanda öksürüğü de hafifleterek boğazın daha fazla tahriş olmasını da engeller.

Adaçayı: Özellikle soğuk algınlığına bağlı durumlarda etkili olur. Boğaz enfeksiyonu ve öksürükte olumlu sonuçlar sağlar. Anti-mikrobiyal ve anti-enflamatuardır, ağrıyı azaltır. İçine limon damlatıla-rak ya da daha iyisi bir dilim limon ile servis edilerek kullanılabilir. Bal ile tatlandırılabilir.

Zencefil Çayı: Bir çay kaşığı kadar taze rendelenmiş zencefili, bir bardak kaynar suyun içinde 5 dakika kaynatılır ve suyu süzülür. İçine konulacak bir dilim limon ve bal ile tatlandırılarak içilir. Özellikle üst solunum yolu rahatsızlıkları ve boğaz ağrılarında kolay tedavi yöntemlerinden biridir, boğazı yumuşatır. Zencefil çayını hamileler de kullanabilir. Ancak rendelenmiş zencefil uzun süre suyun içinde tutulur ise tadı acır. Bu nedenle kısa süre demlenmelidir.

Nane – Limon Çayı: İki dilim limon ve 7 – 8 taze nane yaprağı bir bardak su ile 5 dakika kaynatılır, suyu süzülür. İçine yarım limon suyu ve bal ilavesi ile büyük bir fincan içilebilir.

Nar Çayı: Nar boğaz ağrısına iyi gelen şifalı meyvalardandır. Narın kabuğu meyvesi ile birlikte rendelenir. Bir yemek kaşığı kadar rende nar, bir büyük fincan kaynamış suyun içine atılır ve 3 dakika kaynatılır. Suyu süzülür, bal ile tatlandırılarak içilir.

Meyan Kökü Çayı: Uzun yıllardır kullanılan bitkilerden biridir. Özellikle ağız içi yaraları, ülser ve alerji gibi nedenler ile boğaz ağrıları yaşanıyor ise tavsiye edilir. Bitkinin çayı sıcak ya da soğuk içilebilir. Ancak dikkatle kullanılması gerekir, yoğun kullanımlarda tansiyonu çıkardığı bilinmektedir. Potasyumu düşürebilir. Ayrıca hazırlanan bu çay ile günde 3 – 4 defa gargara yapılır ise ağız içi yaralarında daha da faydalı olacaktır.

BOĞAZ AĞRILARINDA NE ZAMAN DOKTORA GİDİLMELİDİR?

Tüm tedbirlere rağmen;

  • Boğaz ağrısı bir hafatdan fazla sürüyor ya da şiddetinde bir azalma olmaz ise,
  • Yutkunmada ya da nefes almada büyük bir zorluk devam ediyor ise,
  • Boyunda acıyan bir şişlik var ise,
  • Bir haftadan uzun süren bir ses kısıklığı yaşanıyor ise,
  • Tükürük ya da balgamda kan görülür ise,
  • Şiddetli yorgunluk düzelmiyor ise,
  • İdrarda azalma var ise,
  • Sık sık tekrarlayan boğaz ağrıları oluyorsa mutlaka doktora gidilmelidir.

Boğaz ağrısına ne iyi gelir adlı makalemiz burada sona ermektedir. Yukarıdaki yazılar bilgi amaçlı olup sitemiz herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir