Bilgilendirici – Yorumlar, Fiyatlar, Teknik Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. ÇAY AĞACI YAĞI, FAYDALARI, YAN ETKİLERİ, NEREDE YETİŞİR

ÇAY AĞACI YAĞI, FAYDALARI, YAN ETKİLERİ, NEREDE YETİŞİR

bilgilendirici bilgilendirici -
20 0

ÇAY AĞACI YAĞI

İlk olarak Avustralya’da tedavi amaçlı kullanılan çay ağacı, uzunca bir süre burada kullanıldıktan sonra farklı ülkelere de yayılmış durumda. Binlerce yıl önce bölgedeki Aborjin halkının yaraları iyileştirme amacıyla hastaya sürdükleri bilinmekte. Mikrop öldürücü ve anti bakteriyel özellikler bu yağda ön çıkan ayrıntılar.

Çay Ağacı Nedir, Nerede Yetişir?

Çay ağacının yetiştiği ülke Avustralya ve yağının da ilk kez burada kullanılmış olması tesadüf değil. Yaklaşık 2 metre boyunda, yassı yaprakları olan çay ağacı bitkisi yerlilerin yağı elde etmesi sonrasında daha fazla yetiştirilmeye başlanmıştır. Ağacın isminin çay ağacı olması ise alınan bilgilere göre Kaptan Cook ile ilgili. Çünkü Yeniz İzlanda keşfi sırasında bu ağacın yaprakları kaynatılmış ve çay olarak kullanılmış. Zaten iyileştirici etkisinin keşfedilmesi de bundan sonra başlamış. Ağacın orijinal ismi Melaleuca Alternifoli ‘dır.

Çay Ağacı Yağının Kimyasal Bileşeni

Ağacın yapraklarından damıtılarak elde edilen çay ağacı yağının bileşenleri şu şekildedir:

  • Terpinen-%31
  • Alphaterpineol- %3,5
  • P-Zymen-%16,4

Bu yağın Türkiye’de popüler olması son 15 yıl içinde, internet üzerinden bitkisel yağların ve alternatif tıp ürünlerinin satışının artması ile yayılmıştır. Bazı bilimsel araştırmalar da bu yağın etkilerini desteklemiştir. Çay ağacı yağı, enfeksiyon için en etkili iyileştirici bitkisel yağ olarak bilinir. Staphylococcus aureus bakterisi ile savaşan kişiler için idealdir. Sabun, krem, balm formunda kullanımı da mümkündür. Bu yağın genel olarak çok fazla faydası olduğu rahatlıkla söylenebilir.

ÇAY AĞACI YAĞI FAYDALARI

Sivilce Tedavisinde

Bakteri öldürücü özelliği sayesinde cilt gözeneklerinde biriken kir ve gereksiz maddeleri yok eder. Bu açıdan akne- sivilcelerin önüne geçmek için idealdir. Bir iki damla kadar pamuğa damlatıldıktan sonra sivilcelerin üzerine sürülür.  Yağ miktarı azalan ciltte artık yeni sivilce oluşumu için zemin kalmayacaktır. Ayrıca sinek ısırığı ve buna bağlı kaşıntının giderilmesi için de kullanılmaktadır.

Soğuk Algınlığı Grip Gibi Hastalıklarda

Üst solunum yollarında enfeksiyonlara bağlı gelişen akciğer iltihaplanmaları, grip, bronşit, öksürük gibi rahatsızlıkların iyileşmesinde çay ağacı yağı uygulanmakladır. Birkaç damla çay ağacı yağını kaynayan bir suyun içerisine ekledikten sonra sadece bu suyun buharını alacak şekilde, başınızın etrafını bir örtüyle çevreleyin ve en az 5 dakika kadar soluyun. Nefesin açılmasına ve enfeksiyonla daha iyi baş edilmesine yarayacaktır.

Saç ve Saç Derisi Sorunlarında

Saç derisinde meydana gelen kuruluk, kepeklenmeye neden olur. Çay ağacı yağı hem bu kuruluğun giderilmesi hem de egzama hastalığına bağlı cilt sorunlarında tedavi edici yöntem olarak bilinmektedir. Normal şartlarda egzama tedavisindeki kullanılan ilaçlarda ada %5 oranında çay ağacı yağı kullanılmaktadır. Doğal bir tedavi yöntemi olması ve etkili sonuçlar vermesi nedeniyle kolaylıkla sorunun üstesinden gelebilirsiniz 200 ml şampuan içerisine 10 ml kadar bu yağdan ekleyin ve saçlarınızı bu şampuanla yıkayın. Yıkama esnasında saç diplerinin hafif yanması normaldir. Masaj yaparak yedirmeniz sonra da bir süre bekletip durulamanız gerekir. Bu noktada ciddi bir cilt sorunu olan çıban tedavisinde de bu yağın kullanıldığını belirtmek gerek.  Özellikle krem formuna getirilen ve içerisinde çay ağacı yağı olan formüllerin çıban tam olarak büyümeden, olgunlaşmadan sürülmesi gerekir. Saf yağ kullanımı isteniyorsa miktara dikkat edilmelidir.

Dudak ve Genital Bölge Uçuklarında

Herpes (genital bölge uçuğu) ve dudakta oluşan uçukların tedavisi için çay ağacı kullanılabilir. Günde iki kere uçuk çıkan yere ince tabaka halinde hafifçe sürülmelidir. Uçukları enfeksiyonun dışarı vurması şeklinde düşünürsek çay ağacı yağı kısa sürede etkisini gösterecektir. Aynı şekilde ağız içindeki yaralarda da enfeksiyona bağlı yaraların oluşumu sonrasında bu yağı kullanabilirsiniz. Ağızda gargara yapılması, mikroplarının ölmesi ve hızlı iyileşme süreci için yeterli olacaktır.  Aynı şekilde diş eti problemi yaşayanlar ve protez diş hijyenini sağlamak isteyenler için de su ile hafifletildikten sonra çay ağacı gargarası yapılabilir.

Ayak Mantarı Sorunlarında

Antifungal bir özelliği olan çay ağacı ayak mantarlarının tedavisinde iyileştirici etki yaratmaktadır. Öncelikle ayaklarınızı yıkayarak, sonra da çay ağacı yağı sürerek yere basmada bir süre beklediğinizde etkisini gösterecektir. Daha rahat bir şekilde kullanım isterseniz de gece yatmadan önce ayaklarınıza sürdükten sonra streç filmle sarabilir, bunun üzerine de çorap giyerek yatabilirsiniz. Mantarlı bölgeye temas den çay ağacı yağı, iyileştirici ve de yumuşatıcı etki sağlayacaktır. Gün içinde ayakta olduğunuz bir işiniz varsa da yine yorgunluk atmak adına çay ağacı yağından faydalanabilirsiniz.

Tırnak Batmalarında

Yanlış kesim ya da tırnak genel yapısının sorunlu olmasından dolayı batma görülebilir. Kontrolsüz uzayan tırnağın oluşturduğu batma sorununda tırnak dibi iltihabı için çay ağacı yağı kullanımı idealdir. Temiz bir törpüyle önce derinin açılması sağlanır, sonra da çay ağacı yağı damlatılır. İltihabın kurumasıyla tırnak rahatlayacaktır. Bu uygulama sanılanın aksine son derece yararlıdır, çünkü cerrahi müdahaleye kadar gitmeden sorun çözülmüş olur. Tabi sonraki aşamalarda sorunun yenilenmemesi için tırnakların doğru kesilmesi ya da uzamasının düzene girmesi için uzmandan yardım alınabilir. Yanlış anlaşılmayı önlemek adına çay ağacı yağı tırnak batmasını değil, batık sonrası oluşan iltihaplanmayı giderir.

Siğil Sorunlarında

Farklı nedenlere bağlı olarak görülen bir deri hastalığı olan siğilin tedavisi için çay ağacı yağını kullanabilirsiniz. Birkaç damla sonrasında genelde sorun giderilecektir. Ancak duruma göre yinlenebilir. Kullanılan doza dikkat edilmelidir.

Doğal Dezenfektan Olarak Kullanım

Dezenfektan olarak kullanılabilen çay ağacı yağı, çok yönlü etkisini bu noktada da belli eder. Çamaşır yıkamak için, halı, battaniye temizliğinde kullanılmaktadır.  Gözle görülmeyen küçük canlılar biz fark etmeden halıların diplerinde yatağın içinde ve yüzeyinde yer alırlar. Belirli aralıklarla temizlik olması genel sağlık açısından avantajlıdır. Alerji ve hapşırık nedeni olan bu canlıları dağıtmak için yıkama suyuna çay ağacı yağının eklenmesi yeterli olacaktır. Miktar olarak çamaşırlarda 10 ml, halılarda da 20 ml kullanılabilir. Ayrıca deodorant amacıyla kullanılabileceğini de eklemek gerekiyor. Mentollü kokusu ferah ve temiz hissetmenizi sağlayabilir.

Merhem Halindeki Çay Ağcı Yağı

Farklı kullanım şekilleri olan çay ağacı yağını şayet merhem şeklinde kullanırsanız benzer faydaları alabilirsiniz. Birçok kişi evlerinde ilk yardım malzemesi olarak bulundurmaktadır. Merhem, basur, hemoroit hastalıkları, nasırlar, küçük et benleri için geliştirilmiştir. Ayrıca sayılan faydalar için de uygundur. Derma-kozmetik açıdan da kullanımı idealdir. Cilde canlı parlak sağlıklı bir görünüm kazandırır.

Çay Ağacı Yağının Yan Etkileri Nelerdir?

Yaygın şekilde hamile ve emziren kadınlarda çay ağacının yan etkileri görülür. Bu durumdaki kadınların almaması önerilir. İkinci bir uyarı da saf çay ağacı yağının kullanımı sırasında dikkat edilmesi ile ilgilidir. Özellikle cilt yapısı hassas olan kişilerde saf çay ağacı yağı teması sonrasında kızarıklık, kaşıntı ve tahriş gibi sorunlar meydana gelebilmektedir. Bir diğer kullanım önerisi de ağız ve kasık bölgeleri içindir. Doz aşımı olmamasına bu bölgelerde ayrıca dikkat dilmesi gerekmekte. Çünkü aksi durumlarda uzmanlar şu belirtileri sıralamaktalar: Baş dönmesi, kusma, uykusuzluk, daha ileri düzeyde koma hali, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi sorunlar görülebilmektedir. Bu gibi hallerde en kısa sürede doktora gidilmesi gerekir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir