Başlıklar
DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ
Diş eti hastalığının ve diş çürüklerine neden olan diş taşının oluşumunu etkileyen birden fazla sebep bulunmaktadır. Bu oluşumların en büyük sebeplerinden biri düzenli olarak ağız ve diş sağlığının göz ardı edilmesidir. Gerekli bir önem gösterilmeyen ve düzenli olarak fırçalanmayan dişlerin pek çoğunda diş taşı oluşmaktadır. Oluşumun önüne geçmek için öncelik ile konuya dair bilgi sahibi olmak gereklidir. Bu konu hakkında bilgiyi siz de aşağıdaki başlıklarımızı okuyarak öğrenebilirsiniz. Böyle konu hakkında bilgi edinerek diş sağlığınıza yarar sağlayabilirsiniz.
DİŞ TAŞI NEDİR?
Diş taşı dişlerin diplerinde ve diş etine girdiği her yerde oluşabilen bir tabakadır. Özellikler kireçsi bir yapıya sahip olan diş taşı diş hemen üzerinde oluşarak dişin çürümesine neden olmaktadır. Kireçsi yapısının yanı sıra diş taşı sarımsı bazen de kahverengi bir renge sahiptir. Bu da dişin sarı bir görünüme girmesine neden olmaktadır. Dişlerin iç kısımlarında, dişin et ile birleştiği noktalara ya da dişin üst yüzeyinde meydana gelmektedir. Bu da dişin genel olarak yapısını bozmaktadır. Bilhassa diş taşı kişinin yaşına bağlı olarak da artmaktadır. Yani yaşın ilerlemesi diş taşını artıran nedenlerden biridir. Diş taşı temizliği düzenli aralıklarla bir hekim tarafından yapılmalıdır.
DİŞ TAŞI NEDEN OLUŞUR?
Diş taşı çok sayıda nedenden dolayı oluşmuş olabilir. Ancak bilhassa dişlerde bakteri plağının iyi temizlenmemesinden kaynaklı olabilir. Öyle ki diş plağının bakteri oluşumuna yatkınlığı bulunmaktadır. Bu nedenle temizlenmeyen dişlerde iş taşı hızlı bir şekilde oluşabilir. Ayrıca diş taşı bakterinin zamanla birikmesi ve sertleşmesi ile oluşur. Diş taşı zamanla diş minesi ile bir bütünlük sağlayarak dişten kolay kolay temizlenememektedir. Yani dişinizde oluşan herhangi bir diş taşını evde diş fırçası ile diş taşı temizlememeniz mümkün değildir. Diş hekimi ile ancak temizlemeniz mümkündür. Bunun yanı sıra evde diş taşı ile yapabileceğiniz en iyi yöntem diş taşının oluşumuna izin vermemeniz olacaktır. Bu nedenle öncelik ile diş sağlığınıza önem göstermeniz gerekmektedir.
Diş Taşı Ağrı Ya da Diş Eti Kanaması Yapar Mı?
Diş taşı bakteriden kaynak bir diş sorunu olduğu için dişin hassaslaşmasına neden olmaktadır. Dişin minesinde bir katman olarak meydana gelen bu diş taşı zamanla sızı yapabilmektedir. Bu nedenle herhangi bir obje ile bu diş taşlarını temizlememek gerekir. Herhangi bir obje ile temizlemeye çalışma aynı zamanda diş minesine de zarar verdiği için istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Öyle ki diş taşı sızı ya da ilerleyen duruma göre de ağrı yapabilir. Hatta bazen diş kanamasına de neden olan durumlar ortaya çıkarabilir. Oluşan diş taşlarına kendi başınıza müdahale etmek yerine bu diş taşlarının belli aralıklar ile temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Böylece istenmeyen sorunların da önüne geçmiş olursunuz.
DİŞ TAŞI SORUNUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Diş taşı sorunu bir ağızda bulunuyorsa bu sorun kendini farklı farklı pek çok sorun şeklinde göstermektedir. Bu sorunlardan en sık görülenleri şu şekildedir:
- Diş etinde şişme
- Diş etinde sızlama ve ağrı oluşumu
- Diş etinde kanama
- Kızarıklık
- Diş sararması ya a kahverengileşmesi
- Diş üzerinde ya iç kısmında katma oluşması
Yukarıda geçen sorunlardan bazen hepsi bazen ise bir kısmı görülmektedir. Bu sorunun kesin çözümü uzman bir yardım alarak ağız temizliğine dikkat etmektedir.
Diş Taşı Kimlerde Görülür?
Diş taşı bir diş sorunu olduğu için hemen hemen her yaşta görülebilmektedir. Ancak belli durumlara kişide sıklıkla görülmektedir. Bunun yanı sıra hem küçük hem de büyük yaşlarda görülen bir diş sorunu olan diş taşı yaşlı insanlarda daha da fazla görülmektedir. Öyle ki diş minesine tutunan taş sayısı bu yaşta daha da fazladır. Bu nedenle sadece küçük çocukların değil aynı zamanda da yaşı ilerleyen insanlarında da dişlerini düzenli olarak temizlemesi gerekmektedir. Bu da taş oluşumunun önüne geçmesini sağlamaktadır. Ancak halihazırda herhangi bir diş taşı bulunuyorsa bu durumu diş doktorunu ile çözmeniz tavsiye edilmektedir.
DİŞ TAŞI NASIL YOK EDİLİR?
Diş taşı nasıl yok edilir sorunu merak nedenler için hemen bu konu hakkında bilgi verelim. Diş taşı kolay kolay dişten kendi başına temizlenebilen bir sorun değildir. Diş taşının ya oluşumunun önüne geçebilirsiniz ya a diş taşını profesyonel bir yardım ile diş taşı temizleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra diş macunu, diş fırçası, ağız suyu ya da diş ipi gibi gereçler ile temizlemeniz mümkün değildir. Ayrıca kendi başınıza bıçak, kürdan ya da benzeri araç ve gereçler ile de temizlemekten sakınmanız gerekmektedir.
Diş Taşı Oluşmaması İçin Ne Yapılmalı?
Diş taşının oluşmaması için diş minesinde bakteri birikmesini önlemek gereklidir. Bunun için en iyi yöntemler şu şekildir:
- Günde düzenli olarak en az iki kez dişlerin fırçalanması gerekmektedir. İki ya da üç dakika fırçalamak bakteri plağının düzgün bir şekilde temizlenmesinde yararlı olacaktır.
- Diş fırçasının yanı sıra günde bir kez diş arasında kalan yemek artıklarını temizlemek de diş taşının oluşmasını önlemektedir.
- Özellikle şekerli, çikolatalı ya da nişastalı yiyeceklerin tüketim oranını biraz düşürmeniz gerekmektedir. Ayrıca yapışkan ve jelatinli yiyeceklerin de miktarında azaltma yapabilirsiniz. Bu diş sağlığınız için önemli bir noktadır.
- Her düzenli olarak bir ya da iki kez diş muayenesine gitmek gerekmektedir. Bu da diş kayıplarınızın önlenmesinde ve diş sağlığınızın korunmasında oldukça faydalıdır.
Bunlara rağmen bu taşlar oluşabiliyorsa hekim tarafından diş taşı temizliği yapabilirsiniz.
Diş Fırçalamasına Dikkat Etmek Gerekir
Diş taşı başta olmak üzere pek ok diş sorununun altında yatan nedenler arasında diş fırçalama eksikliği ya da yanlış diş fırçalama tekniğidir. Bu nedenle bu iki noktaya da dikkat etmek gerekir. Özellikle kullanılan diş fırçasına ve diş macununa dikkat etmek gerekir. Diş fırçası seçerken ise dişin hassaslık oranına göre sert, orta ya da yumuşak seçmek gerekir. Aynı şekilde de diş macunu da diş sorunları gideren etkenlerden biridir. Öyle ki diş macunu seçerken fluoridated içeren macunların seçilmesi gerekir. Bu diş macunları ile diş taşlarını, diş çürüklerini belli oranda azaltabilirsiniz.
Diş Taşı ile Diş Tartarı Aynı Mı?
Diş taşı ile diş tartarı aynı anlama gelmektedir. Diş minesi üzerine bakteri plağının oluşmasıdır. Dişin sarı renge bürünmesine neden olan bu sorun sadece farklı isimlere sahiptir.
Diş Sağlığı İçin Genel Olarak Tüketilmesi Gereken Gıdalar Nelerdir?
Bazı gıdalar diş sağlığını tehdit ederken bazı gıdalar ise diş sağlığı için oldukça elverişlidir. Diş sağlığına iyi gelen gıdalar düzenli olarak tüketilmelidir. Bu gıdalardan bazıları şu şekilde listelenebilir:
- Kereviz
- Peynir
- Yoğurt
- Maydanoz
- Balık
- Elma
- Kuru yemişler
- Yeşil çay
- Kivi
- Çilek
Diş Taşı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Diş taşı tedavi yöntemi için öncelikli olarak diş doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Bu saatten sonra diş doktorunu diş taşına göre tedavi yöntemi uygulamaktadır. Bunlar tedavi araç ve gereçlerin arasında ultrasonik aletler, küret ve el aletleri gibi aletler bulunmaktadır. Dişinizin durumuna göre hareket edilmektedir.