Bilgilendirici – Yorumlar, Fiyatlar, Teknik Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. saglik
  4. »
  5. Emboli Nedir Bu Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?

Emboli Nedir Bu Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?

bilgilendirici bilgilendirici -
39 0

Kan hücrelerinin damar içinde pıhtılaşmasına tromboz adı verilir. Damar içinde duvara yapışık olan bu pıhtıların koparak hareket edip bir damarı tıkamasına ise emboli adı verilir. Pıhtı hareket halinde vücudun çeşitli damarlarına saplanabilir. Eğer beyin damarlarına saplanırsa kişi felç olabilir. Eğer kol damarlarına saplanırsa kişinin kolu kesilebilir. Eğer kalbe giden damarlara saplanırsa enfarktüs gerçekleşebilir. Pıhtının akciğer damarlarına saplanması sonucu ise akciğer embolisi meydana gelir.

Emboli Neden Oluşur

Emboli genel olarak kalbin sol kulakçığının yeteri kadar çalışmamasından meydana gelir. Bunun dışında uzun süre hareketsiz kalınması sonucu bacakta kan birikir ve pıhtı oluşumu kolaylaşır. Uzun süreli hareketsiz oturma, uzun yolculuklar ve hareketsiz yaşam tarzı bacaklarda kanın birikmesine ve ödem oluşmasına neden olur. Bacakta toparlanan pıhtının akciğere atması sonucu akciğer embolisi oluşur. Bu durumda hastanın ağzından kan gelmesi, kuvvetli öksürük ve göğüste şiddetli ağrı baş gösterir.

Emboli Belirtileri

Uzun süreli hareketsiz kalındığında bacakta biriken pıhtı kandaki yabancı cisimlerle birlikte karışarak akciğere veya diğer damarlara atabilir. Bacakta kızarıklık ve şişme, bacak kaslarında belirgin ödem oluşumu ve pıhtının attığı yerde belirgin bir morluk ve kızarıklık emboli belirtileridir. Göğüste kalp krizine benzer bir ağrı oluşması, öksürük ihtiyacı ve ağızdan kan gelmesi en büyük belirtileridir.

Emboli Tedavisi

Emboliye sebep olan en büyük etkenlerden biri de sigaradır hastanın ilk başta sigarayı bırakması gerekir. Akciğer embolisi tedavisinde öncelikle pıhtı eritici ve kan sulandırıcı ilaçlar kullanılır. Hemen müdahale durumunda sadece ilaçlarla tedavi edilebilir. Bu ilaçların en az 6 ay boyunca kullanılması gerekir. tedavi sonrası kan sulandırcı kullanıldığı için hastalarda kanama eğilimi artar. Bu durumda hastanın ilaç dozunu ayarlamak için sürekli doktor kontrolüne gitmesi gerekir. Emboli tekrarlayan bir hastalıktır. Bu sebeple sürekli olarak doktor kontrolünde olunmalıdır. Emboli sonrası yaralanma, kaza ve çarpma meydana geldiğinde ufak morarmalar olması halinde kan sıvısı arttığı için iç kanama meydana gelebilir. Bu durumlarda acilen doktora gidilmelidir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir