Kripto paraya yatırım yapacaksanız bazı terimlere hakim olarak karşılaşacağınız riskleri en aza indirebilirsiniz. Özellikle analiz yaparken işinize yarayacak olan terimler arasında stokastik indikatörü, segwit ve anti-fragile terimleri ekstra öneme sahiptir. Seçtiğiniz kripto varlık ile ilgili analizleri yaparken anti-fragile ne demek sorusuyla sıklıkla karşılaşabilirsiniz. Bazı uzmanlara göre her kripto para birimi anti-fragile yani anti kırılganlık özelliğine sahiptir. Bu kavrama göre bir varlığın belirsizlik ve risk hallerinde daha iyi performans gösterme eğilimi yüksektir. Merak edilen bir diğer terim olan segwit ne demek ise Bitcoin protokolünün bir tür güncellemesidir.
1. Antifragile Ne Demek?
- 1. Antifragile Ne Demek?
- 2. SegWit Ne İşe Yarar?
- 3. Stokastik İndikatörü Nedir?
İlk olarak Nassim Nicholas Taleb tarafından ortaya çıktığı bilinen anti-fragile kavramı, o kripto paranın kırılma karşıtı olduğunu gösterir. Belirsizlik ya da risk halleri bu varlığı daha güçlü hale getirir. Buna göre varlıklar ciddi bir aksilik olduğunda dahi güç kazanabilirler. Bazı uzmanlara göre Bitcoin anti-fragile varlık olup özellikle 2018 yılında yaşanan düşüşte dramatik düşüşe rağmen kayda değer oranda büyüme göstermiştir. Yapısı gereği Bitcoin aynı anda binlerce bilgisayarda aktif olarak çalışabilir. Dolayısıyla bir kişi ya da kurumun onu kullanılamaz duruma getirmesi mümkün değildir. Bu nedenle merkeziyetsiz blok zincirler anti-fragile olarak kabul edilir.
2. SegWit Ne İşe Yarar?
SegWit ne demek diye araştırdığınızda bu güncelleme türünün blokların kapasitesini artırdığını ve birçok avantaja sahip olduğunu görebilirsiniz. Bitcoin blok boyutunun 4 milyona çıkabilmesini sağlayan segwit, özellikle çok imzalı işler olduğunda güvenliği artırır. Bitcoin bloklarının boyutları sabit olsa dahi bu blokların taşıyacağı veri miktarı segwit ile daha fazla olacaktır. Yapılan segwit güncellemesi ile onay için gerekli olan madenci sayısı 3’ten 2’ye düşürülebilir. Güncellemede veri miktarları 1 MB ise onlar 0,25 byte olarak değerlendirilir.
3. Stokastik İndikatörü Nedir?
Kripto para analizlerinin en önemli bileşenlerinden olan stokastik indikatörü bir momentum indikatörü olup 1950’li yıllarda geliştirilmiştir. Bu hesaplamada en düşük ve en yüksek değerlerin baz alınan fiyata olan yakınlığı hesaplanır. Hesaplama sırasında en son kapanış fiyatı, son 5 günün en yüksek fiyatı, son 5 günün en düşük fiyatı gibi değerler dikkate alınır. Hız göstergesi olarak da bilinen bu indikatör, fiyatı ve hacmi takip etmez. Stokastik indikatörü ile hesaplama sırasında, RSI indikatörü de kullanılır. Bu hesaplamalarla ilgili aradığınız tüm bilgileri size Bitlo Akademi sunacaktır