Meyan Kökü Nedir?
Özellikle ırmak kenarlarında yetişen çok yıllık bir bitkidir. Yabani bir bitki olduğundan doğada kendiliğinden yetişebilir. Tüylü bir yapıda sahip olan bitkinin çiçekleri açık morumsu renkte oluşmaktadır. Meyvelerinin rengi esmer kırmızı renkte ve fasulye benzeri olmaktadır. Bitki ana kök ve yan köklerden oluşmaktadır. Bu yan kökler ile bulunduğu noktada çok hızlı yayılarak etrafta yeniden meyan kökü oluşmasını sağlayabilir.
Meyan kökünün geniş kullanımı nedeni ile özellikle üretim alanları ılıman iklim gösteren bölgelerde yaygın olarak yapılmaktadır. Kökleri kullanılan bitkinin üst kısımları çiçekli bir yapıya sahiptir. Çok sayıda kök bulunduğundan hızlı yayılan ve yan kökler ile daha fazla miktarda üretim imkanı sunan bir bitkidir.
Meyan Kökü Çayı Nasıl Hazırlanır?
Bitkisel çayları kullanmayı sevenlerin tercih edebileceği seçenekler arasında yer alan bir çaydır. Özellikle faydaları nedeni ile sıklıkla kullanılacak bir seçim olabilir. Çayın kolay hazırlaması ile gün içinde istenildiği her durumda tüketimi mümkündür. İlk olarak ihtiyaç duyduğunuz meyan kökünü güvenilir yerlerden satın almanız gerekir.
1 tatlı kaşığı meyan kökü 1 bardak su içerisine konularak bu şekilde kaynatılır. Kaynamadan önce bu noktaya ulaştığından altı kısılarak bu şekilde 10-15 dakika kadar ısıtma işlemine devam edilir. Bu işlemin ardından elde edilen çay günde 3 defa içilebilir. Bu sayede sabahtan demleyeceğini çayı akşama kadar 3 ayrı zamanda içebilirsiniz.
Meyan Kökünün Faydaları Nelerdir?
- Özellikle meyan kökü faydaları arasında idrar arttırıcı etkisi bulunmaktadır.
- Müshil etkisi sayesinde kabızlık gibi sorunlarda kullanılabilir.
- Hazımsızlık sorununda ve gaz sıkışmasında kullanılması azaltıcı etki göstermektedir.
- Menopoz döneminde tedavi edici ve hormon seviyesini düzenleyici bir etkisi bulunmaktadır.
- Çayının içilmesi yorgunluk giderici etki vermektedir.
- Karaciğeri koruyucu bir etkiye sahipti ve bu sayede destekleyici olmaktadır.
- Kronik olarak ortaya çıkan yorgunluk için azaltıcı etkisi ile kullanılmaktadır.
- Ses kısılmalarına iyi gelmektedir.
- Balgam söktürücü etkisi nedeni ile kullanılır.
- İştah açıcı etkisi de bulunur.
- Karın ağrılarını geçirici etkisi vardır.
- Ateş düşürücü etkisi ile ateşi olanlarda kullanılabilir.
- Öksürük azaltıcı etkisi bulunur.
- Düşük tansiyonu dengeleyici bir etkiye sahiptir.
- Bedene güç vericidir.
- Göğüste sertlik olması halinde yumuşatıcı etkisi nedeni ile kullanılabilir.
Meyan Kökünün Zararları Nelerdir?
- Her bitkide olduğu gibi çok uzun süre devamlı kullanımında sakınılması gerekir.
- Uzun süreli alımı aynı zamanda toksik etki oluşmasına neden olmaktadır.
- Günlük yeterli dozun üzerine geçilmemesi gerekir.
- Potasyum kaybına neden olacağından kullanımı sırasında mutlaka potasyum etkili yiyeceklerinde tüketilmesi gerekir.
- Yüksek tansiyon sorunu olanların kullanmaması gerekir. Çünkü yüksek tansiyona sebep olmaktadır.
- Vücut içinde sıvı birikmesine yol açacağından dikkatli olunması gerekir.
- Böbreklerinde sorun olanların kullanmaması gereken bir bitkidir.
- Kalp hastaları ilaç kullanımı durumunda bu bitkiyi kullanmamalıdır.
Meyan Kökü Nerede Yetişir?
Bitki pek çok farklı ülkede yetişmektedir. Özellikle Türkiye, Ukrayna, Rusya, Akdeniz ülkeleri ve Türkistan gibi ülkelerde ılıman iklim sayesinde yaygın bir bitkidir. Bu sayede doğada ırmak kenarında sıklıkla denk gelinen meyan kökü farklı amaçlar için kullanılabilir.
Özellikle ilaç yapımında kullanılan bir bitki olduğundan ülkemizde de üretiminin olması tıp alanındaki ihtiyaçları karşılamaktadır. Bitki içeriği nedeni ile oldukça etkili olduğundan her alanda yaygın kullanıma sahiptir. Doğal olarak kendiliğinden yetişen bitkinin kısa zamanda yayılması da üretim için daha fazla uğraşmak zorunda kalınmadan yeterli alımın sağlanmasına yardımcı olur.
Meyan Kökü Şerbeti Nedir?
Meyan kökünden elde edilen şerbet oldukça koyu renkte hazırlanan bir şerbettir ve bu görünümü ile colayı andırır. Hafif şekerli bir tadı olan yöresel bir üründür. Yaz aylarında sıklıkla tüketilen ve oldukça faydası bulunan bu şerbet özellikle Adana bölgesinde üretilmektedir.
Köklerde elde edilen meyan kökü şerbeti faydaları saymakla bitmez. Hem tadı hem de sağlıklı olması nedeni ile yaygın tüketime sahiptir. Yöresel olan bu lezzetin faydaları nedeni ile yaz aylarında özellikle sokaklarda satılması ile içmek isteyenlerin kolayca ulaşım sağlamasına imkan sağlanır.
Meyan Kökü Şerbetinin Faydaları Nelerdir?
- Kanser hücreleri ile savaşır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunur.
- Yara iyileştirici olduğundan etkili sonuçlar alınmasını sağlar.
- Vücudun gücünü kazanmasına yardımcı olur.
- Boğazda oluşan tahrişi azaltır.
- Bronşit konusunda bitkisel bir ilaç olarak kullanılabilir.
- Akne yaralarının iyileşmesi içinde kullanılmaktadır.
Meyan Kökü Nerelerde Kullanılır?
Meyan kökünün kullanım alanı içerisinde bulunan etkiler nedeni ile oldukça fazladır. İlaç yapımında da kullanımı mümkün olduğundan tıp alanında etkili olan bitkiler arasında yer almaktadır. Ayrıca bira endüstrisinde ve kolalı içeceklerin yapımında da kullanılmaktadır. Özellikle 3 yıl gibi bir süre sonunda köklerden elde edilen bal ilaç olarak kullanılır. Bu nedenle satışa sunularak ilaç etkisi ile kullanılması sağlanır.
Hastalıklar üzerinde olduğu gibi insan vücudunda daha sağlıklı olunması için etkili olan bir seçim olacağından bu konuda sağlık açısından herhangi bir sorunu olmayanların rahatlıkla çay halinde veya şerbet halinde kullanabileceği bir seçenek olmaktadır.
Meyan Kökü Zayıflatır Mı?
Zayıflamak isteyen bayanların özellikle yaygın olarak tercih ettiği bir bitkidir. Tokluk hissi vermesi nedeni ile fazla kilolarından kurtulmayı amaçlayanların tercih edebileceği bir seçim olmaktadır. İçerisinde bulunan omega 3 yaş asitleri bu amaç ile etkili sonuçlar alınmasına yardımcı olmaktadır.
Günlük olarak 1 yemek kaşığı miktarında tüketilmesi ayda 4 ile 5 kilo arasında verilmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca dikkat edilmesi gereken diğer noktalarda bitkinin aşırı miktarda tüketilmemesidir. Bu nedenle yeterli olacak miktarda tüketimi ile sorun yaşanmadan istenildiği gibi sonuç alınması sağlanmış olunur. Zayıflamak için etkili bir seçim olsa da aynı zamanda sağlıklı beslenmekte bu konuda sizlere yardımcı olacaktır.
Meyan Kökü Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Her bitkide olduğu gibi meyan kökünde de etkisi yüksek olması nedeni ile günlük yeterli miktarın üzerine çıkılmaması gerekir. Aşırıya kaçılması durumunda daha yüksek etki göstereceği için insan sağlığı açısından olumsuz etkileri olabilir.
Hamilelerde kullanılmasında sakınca olmayan bir bitki olması özellikle bu dönemde içilecek olan çaylar arasında yer almasını sağlamaktadır. Günlük 2 fincanı geçmeyecek şekilde tüketilmesi sorun yaşanmadan bitki çayı tüketimini sağlamaktadır. Aşırıya kaçılması her durumda olduğu gibi sorunlar yaşanmasına neden olabilir. Yüksek tansiyonu olan kişiler tarafından kullanılmaması gerekir. Etkileri arasında yüksek tansiyona neden olması bulunduğu için bu konuda sorun yaşanmasına neden olmaktadır.
Meyan Kökü Nasıl Toplanır?
Meyan kökleri özellikle ırmak kenarında olduğunda hasat zamanı geldiğinde toprağın kazılması ile toplanır. Toplandıktan sonra yıkanması gerekir. İyice yıkandıktan sonra doğranarak bu şekilde nem ve güneşe maruz kalmayacak şekilde belirli alanlarda muhafaza edilir. Kurutma işlemi yapılırken meyan kökleri soyulur veya soyulmadan da kurutma işlemi yapılabilir.
Alacak olanların tercih edebileceği soyulmuş veya soyulmamış olan iki farklı çeşidi bulunur. Kullanım amacınıza göre yapacağınız tercihler ile istediğiniz gibi alım yaparak bu şekilde kökleri dilediğiniz işlemi yapmak amacı ile kullanabilirsiniz. Meyan kökü çayı içilebileceği gibi aynı zamanda kökler karışımlara katılarak bu şekilde farklı amaçlar içinde kullanılabilir. İçeriğinde bulunan maddeler bu anlamda ihtiyacınız olan etkiyi almanıza yardımcı olduğundan sıklıkla kullanılan bir bitkidir.