Minimalizm temelde daha az eşyaya sahip olmak anlamına geliyor.
Peki Minimalist Olmak Nedir ve minimalizm bize neler katabilir?
Gün içerisinde onlarca ve yüzlerce farklı dış etkenle karşılaşıyoruz reklamlar, haberler, seçenekler, detaylar, sesler, konuşmalar bütün bunların bir ortak noktası var.
Bunların her biri zihnimizden belli bir odaklanma kapasitesini alarak üzerlerine çekiyorlar aynı zamanda gün boyunca bu etkenlere belli bir zaman harcıyoruz dikkatimiz ve zamanımız yani bizim için en önemli olan şeyler her gün bu şekilde tükeniyor. Minimalizm işte tam bu noktada dâhil oluyor.
Dikkatimizi ve zamanımızı biz farkında olmadan sömüren bu yaşam tarzını değiştirmeyi amaçlıyor..
Bu yaşam tarzı değiştiğinde ne olacak? Minimaliz mi tanımlayacak soru bu, odaklanma kapasitemiz sahip olduğumuz en kıymetli şeylerden biri; düşünmemiz şuurlu hareket edebilmemiz ve mevcut anı yaşayabilmemiz bizim dikkatimizi verebilme yeteneğiyle mümkündür.
Minimalizm hayatımızdaki fazlalık olan eşyaları ortadan kaldırarak onlara harcayacağımız dikkat ve zamandan tasarruf etmemizi sağlıyor.
Bunun sonucunda gerçekten değerli olan şeylere daha çok odaklanıyoruz.
Bu önemli şeylere vakit ayırarak kendimize daha anlamlı ve yaşamaya değer bir hayat oluşturabiliyoruz.
Minimaliz me göre bir şeyi hayatımızdan çıkarma konusunda karar verirken sormamız gereken soru şu! bu eşya gerçekten duygusal anlamda bir katkı sağlıyor mu yoksa başkalarına gösteriş için satın aldığımız bir şey mi boş vakitleri doldursun diye açtığımız televizyon, elimizden düşürmediğimiz telefon bu tür şeyleri hayatımızdan çıkardığımızda bize kalan dikkatimiz ve zamanımız yaşamımızı daha anlamlı hale getiren araçlar oluyorlar.
Minimalist ifadesi rahatsız edici bir ifade gibi geliyor çünkü biz insanlar olarak konfor alanından çıkmaktan çekinen bir yapıya sahibiz birisi bize yaşam tarzımızı değiştirmemizi teklif ettiğinde kesinlikle itici geliyor.
Çünkü alışkın olduğumuz ve bizim için kolay olan yaşam tarzımızdan yani konfor alanımızdan çıkmak anlamına geliyor.
Minimalizm Siyah veya Beyaz demek değildir.
İçinde bulunduğumuz bu kargaşa kültüründen ihtiyacımız olan şey sadece farklı bir bakış açısı zamanımızı ve dikkatimizi sömürenlere dur deyip hayatımızdaki fazlalıklardan kurtularak hayatın gerçek anlamına daha çok odaklanmak lazım.
Eşyaları hayatımızdan çıkarmak sadece simgesel bir harekettir burada önemli olan değer verdiğimiz şeylere daha fazla odaklanmak ve anı dolu dolu yaşayabilmek.
İşte bunu yaptığımız zaman çağımızın bizi sürüklediği çukurdan çıkarak hissetmeyi ve yaşamayı öğreniyoruz.