Mısırın Özellikleri ve Yararları
Zea ve corn gibi farklı isimlerle de bilinen mısır bitkisi buğdaygiller familyasından olan, yararlı, püsküllü bir bitkidir. Farklı çeşitleri olmakla beraber yetiştiği bölgeye göre 1,5-3 metre arasında boyu değişebilmektedir. Yani bir senelik otsu bitkinin boyu bu kadar olabilmektedir. Uzun ince mızrak şeklini alan yaprakları vardır. Çiçek kısmı erkek ve dişi şeklinde ayrı görülür, ancak aynı bitki içindedir.
Mısır Kök ve Püskül Bölümü
Mısırın kök ve püskülleri aslında koçan bölümüyle de doğrudan alakalıdır. Meyvesine mısır koçanı ismi verilir ve bu koçanda 200’e kadar tohum bulunur. Kök bölümünde yer alan saçaklar bütün şeklinde düşünülmelidir. Toprağa yakın olan kısımda havai kökler görülür ve toprakla örtüldüğünde hemen bunlar gelişebilmektedir. Güçlü kök yapısı sayesinde toprağın 40 cm kadar altına ulaşabilir.
Mısırdaki Vitaminler Neler?
Nişasta oranı yüksek olan mısırdaki vitaminler de bir hayli fazladır. A B, K, E, B vitaminleri, C vitamini gibi çeşitleri bulmak mümkündür. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, çinko, demir gibi mineraller bakımından da son derece zengindir.
Mısırla İlgili Önemli Bilgiler
Mısır’ın ana yurdu Güney Amerika’dır. Denizcilerin farklı kıtalarda da yetiştirmeye başlamasının ardından Afrika kıtası ve diğer kıtalara da yayılmıştır. Türkiye’nin iklimi mısır için son derece uygundur. Mısırların toplanması koçanların toplanarak kurutulması işlemiyle gerçekleşir. Nişasta, un ve yağ üretimi için bu ana malzemeden yararlanılır. Ancak sadece meyvenin kendisi değil püskülleri de kurutularak değerlendirilmektedir. Besleyici değerinden ötürü mısır taneleri hayvanlara gıda olarak verilmektedir.
Mısırın Yararları
Her bölümü ile yüksek potansiyeli olan mısırın yararları şöyle sıralanabilir:
- Yüksek lif kaynağıdır. Sindirim sistemi için son derece sağlıklıdır. Çözünür ve çözünmez lif içermektedir. Vücutta kolesterol emilimine destek verir.
- İshal ve bağırsak sendromu gibi sorunların giderilmesi için yardımcıdır. Kabızlık probleminin giderilmesinde etkilidir. Kolon kanserini önlemeye dolaylı yoldan katkı sağar.
- Anemiyi önlemeye yardımcıdır. Bu hastalığın ortaya çıkmasında etkili olan B12 ve folik asitlerin yeteriz olması durumuna iyi gelir. Eksikliği giderir. Ayrıca kanda çok önemli bir görev yapar. Kırmızı kan hücrelerindeki ihtiyaç olan besini verecektir.
- Fiziksel enerjiyi artırmaya yarar. Mısır, içerdiği yüksek miktarda karbonhidrat sayesinde enerji verir. Aynı zamanda sinir sistemi sağlığına iyi gelir. Bir bardak kadar mısırda 28 gram karbonhidrat bulunur. Sporcular için sıkça tüketilecek bir malzemedir.
- Karaciğer tarafından üretilen iyi ve kötü kolesterolü dengeler.
- Kilo vermeyi daha mümkün hale getirir. Kilo verme aşamasında ekstra bir takviye alınmadan kullanıldığı sürece kilo verme sürecine destek sağlar. Tok tutar, iştah keser. Ayrıca sindirim sistemine sağladığı katkılar nedeniyle de ödem atmaya yarar.
- Diyabet ve hipertansiyona iyi gelir. Diyabet sorunlarını çözme ya da azaltma konusunda mısırdan yararlanabilirsiniz. Düzenli olarak mısır tanelerinin tüketilmesi insülin dengesini korumaya yardım eder.
- İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde böbrek üstü bezlerinin işleyişine katkı sağlar.
- Bağ dokularına katkı sağlar. Kas, tendon ve kıkırdaktan oluşan bağ dokusunu güçlendiren mineraller mısırda yer almaktadır. Manganez bu katkıda en önemli mineraldir. Bağ dokusu ne kadar iyi olursa kemik formu da o kadar az bozulacaktır.
- Göz sağlığını korumaya yardımcıdır. Mısırın faydaları içinde dikkat çeken maddelerdendir. Makula dejenerasyonu ya da diğer bir ifadeyle görme bozukluğu riskini azaltan içeriğe sahiptir.
- Kansere karşı direnç geliştirmeye yarar. Yapılan birçok araştırmada antioksdian etkisi ile mısırın vücuttaki zararlı hücrelere karşı etkili biçimde savaştığı bilinmektedir. Göğüs ve karaciğer kanseri ile savaşta güçlü etki gösterdiği biliniyor.
- Hamilelik döneminde yararlıdır. Zengin bir folik asit kaynağı olan mısır, hamile kadınlar için etkilidir. Bebeğin normal kiloda doğması ve doğum sırasında sorun oluşmaması için anne adayının sıkça mısır tüketmesi gerekir.
- Kalp sağlığını korumaya yardım eder. Kolesterol seviyesini düşürücü etkisi sayesinde damar tıkanıklığını engeller. Optimal yağ asidi kombinasyonu içeriği, felç ve kalp krizi riskini en az seviyeye indirmek için etkilidir.
- Alzheimer hastalığını engeller. Beyin ve sinir sağlığı için mısır yararlı bir besindir. İleri yaşlara bağlı olarak meydana gelen zihinsel hastalıkların önüne geçmek için zengin içeriğe sahiptir.
- Cilt ve saç sağlığına yararlıdır. Kozmetik ürünlerde yaygın şekilde kullanıldığı bilinmektedir. Cildin genel sağlığını koruyan çok sayıda içerik barındırır.
- Zararlı güneş ışınlarından korunmak için yardımcıdır. A vitamini ve beta karoten içeriği yanında C vitamini ile de cildin serbest radikallerle olan mücadelesine yardım eder. Ayrıca cildin nem dengesinin korunması, gözeneklerin açılması gibi etkenler nedeniyle de yararı vardır.
- Omega-3 ve 6 yağ asitleri sayesinde saç sağlığına oldukça iyi gelen etkiler yaratır. Saça doğallık ve yumuşaklık kazandırır.
Patlamış Mısırın Yararları
Patlamış mısır, içinde çok yağ ve tuz olmadığı sürece yararlıdır. Diyet yapanlar için sade tüketilmesi önerilir. Ayrıca nasıl koşullarda patlatıldığı önemli bir konudur. Defalarca kullanılan yağın katılmaması gerekir. Olumsuz şartların dışında sindirim konusunda patlamış mısırın yararları görülebilir. Daha aktif bir sindirim sistemi ve kabızlık sorununun çözümü için başvurulabilir. Ayrıca kan şekeri dengesini sağladığı, stres seviyesini azalttığı bilinmektedir. Sade yağsız tuzsuz olarak patlamış mısır uzun süre tokluk hissi sağlar.
Mısır Püskülünün Yararları
Eski çağlardan beri kullanılan mısır püsküllerinin yararları bir hayli fazladır. Geçmişte birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.
- Püsküllerde K, C ve G vitaminleri vardır.
- Bakır, çinko ve demir açısından zengindir.
- İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir. Çay halinde tüketilir.
- Sindirim sistemi için faydalıdır.
- Bağırsakları hareketlendirdiği için mısır püskülü çayı toksinleri atılasını sağlar.
- Böbrek taşının oluşmasını engeller.
- Bazı sivilce- akne gibi deri hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Mısır Ununun Yararları
Mısır tanelerinin öğütülmesi ile elde edilen mısır unu son derece yararlı bir besin oalrak karşımıza çıkıyor. Bazı bölgelerde yemeklerde de sıkça kullanılan mısır unu farklı açılardan yararlıdır:
- İçindeki zengin çinko hasarlı hücrelerin iyileşmesine iyi gelecektir. Genel hücre sağlığını korur. Ayrıca aynı mineral sayesinde DNA sağlığını da korumaktadır. Önemli proteinler içermektedir.
- Mısır unu içindeki demir, saç sağlığı, ayak tırnakları gibi vücudun bazı bölümlerine iyi gelir. Kansızlık sorunu yaşayanlar için idealdir.
- İçindeki A vitamini ve lifler göz sağlığına iyi gelir.
- Cilt ve saç sağlığına iyi gelir.
- Sindirim sistemi sağlığı için mısır unu yararlıdır.
- Boşaltımı kolaylaştırması ve tok tutması ile düzenli mısır unu tüketimi kilo vermenize katkı sağlar.
Mısırla İlgili Önemli Uyarılar
Genel olarak faydalarından bahsedilen mısırın tüketimi sırasında bazı noktalara önem vermek gerekiyor.
- Mısır püskülleri bazen alerjik sorunlara neden olabilir. Özellikle alerjiye meyilli kişilerin kontrollü almaları önerilir.
- Hamilelik dönemi devam ederken bebeğin beslenmesi için idealdir, ancak doktor kontrolünde bunun alınmasında yarar var.
- Diyabet hastaları için bazı durumlarda mısır püskülü çayı tüketmek sorun olabilir. Farklı görüşler olduğu için doktor kontrolünde alınmalıdır.
- Astım hastaları mısır tüketirken olası bir kriz nedeniyle önlem almalıdır.
- Kan şekeri seviyesini yükselttiği için diyabet hastalarında olumsuz etki yaratabilir.
- Normale göre çok fazla mısır tüketmekten kaçınmak gerekir. Aşırı tüketim kalın bağırsakları zorlar. Aşırı gaz olur ve sıkışma yaşanır.