Öfke duymadan yaşamak mümkün mü? Bu soruya oldukça olumlu bir yanıt verebilmek ve evet mümkündür demek ne iyi olurdu ancak, öfkenin doyurulamayan isteklerin, gerçekleşmesi beklendiği halde gerçekleşmeyen sonuçların, beklenmedik davranışlar sonucu gelişen doğal ve duygusal bir tepki olduğunu anımsarsak bu sorunun yanıtı elbette ki hayır olacaktır. Bu açıdan değerlendirildiğinde ise sağlıklı olanın da öfke duygusunun hissedildiği bir hayat olacağı kesindir. Doğru şekilde ifade edildiği zaman birçok ilişki içinde iletişimi düzenleyici etkisi bile olan öfke, yanlış ifade edildiğinde, yıkıcı davranışlar sergilemenize ve zarar verici tepkiler vermenize neden olduğunda kendi iyi ve olması gerektiği çizgiden çıkar ve öfkenin kontrol altına alınması gerekebilir.
Öfke kontrolünde amaç, inanın aslında son derece sağlıklı olduğunun göstergesi olan bu duygunun saldırgan davranışlara dönüştürülmeden, hem kendisine hem de çevresine zarar vermeden doğru şekilde ifade edebilmesini sağlamaktır. Bu aslında hepimizin hayatta çoğunlukla duyduğu ve kullandığı haklıyken, haksız duruma düşmemek deyiminin karşılığıdır. Dolayısıyla öfke kontrolü özellikle saygınlığın korunması açısından son derece önemlidir. Öfkenin geçici bir duygu olduğunu ve herkesin gün içinde defalarca kez yaşayabileceği bir duygusal tepki noktası olduğunu unutmamalı ve kendimize buna uygun ifade yolları bulmalıyız. Toplum açısından sık görülen ve oldukça rahatsız edici sonuçlar oluşturan öfke kontrolü tedavisi için artık basitleştirilmiş ve kısa sürede öfkeden eser bırakmayan yöntemler geliştirilmiştir.
Öfke kontrolü için neler yapmamız gerektiğini çok kısa adımlarla özetlersek, öfkelendiğinizi hissettiğinizde tepki vermeden önce kendinize ufak bir mola bırakın. İçinizden ona kadar saymak klişe ama güvenilir bir yöntemdir. Mümkünse olayın olduğu ortamdan uzaklaşabiliyorsanız uzaklaşın. Öfkeniz biraz yatışıp sakinleşene kadar uzak kalmak sizi kırıcı davranışlardan uzak tutacaktır. Çatışmacı olmadan öfkeniz geçince kendinizi ifade etmeniz de çözüm yolları üretecektir. Ben dili kullanmayı tercih edin. Konuşmadan önce mutlaka düşünün. Bu yollarla öfkenizi dizginlemeniz ve daha doğru iletişim halinde kalmanız oldukça basit.