Bilgilendirici – Yorumlar, Fiyatlar, Teknik Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. PMYO BASVURUSU VE ŞARTLARI

PMYO BASVURUSU VE ŞARTLARI

bilgilendirici bilgilendirici -
42 0

Polis Meslek Yüksekokulu rehberi

Öncelikle bu yazılanlar kişisel deneyimlerdir.Genel geçer değildir.

1) Hedefinizi doğru belirleyin.

Üniversite mi yoksa PMYO okumak mı istediğinize karar verin. Eğer şayet PMYO istiyorsanız direk bu hedefe yönlenin. YGS sınavına kadar konular beraber gitse de YGS den sonra işler sarpa saracaktır.Ben üniversitede okuduğum için öyle bir hedefim olmadığından sadece PMYO odaklandığımdan onun doğrultusunda çalıştım.

2) Önce Kendinizi Bileceksiniz.

Kendinizi tartacaksınız neyi bilip neyi bilmediğinizi nelere çalışmanız gerektiğini bileceksiniz.Ama kesinlikle kendinizi kandırmayın eğer basit bir konuda olsa bilmiyorsanız bilmediğinizi kabullenin. Ve potansiyelinize göre çalısın. Eğer size günde 1 saat çalışma yetiyorsa fazlasını çalışmayın bu size yarardan çok zarar sağlayacaktır.

3)Günlük çalışma planı çıkarın

Benim tavsiyem günde en fazla iki ders çalışın ama tam çalışın ben öyle yaptım. Türkçe-Tarih Coğrafya-Matematik şeklinde çalıştım.Bu konuların hepsini bitirdikten sonra Anayasayı son 1 ay kala rahat rahat çalışarak 1 yanlışla kapadım sınavda.

4)Testiniz fazla olsun.

ELinizde çalıştığınız konuyla ilgili mutlaka iki kaynaktan en az ikişer test olmalı.Ve size tavsiyem konuyu çalıştıktan sonra tüm testleri hemen bitirmeyin konuyla ilgili.4 tane testiniz varsa ikisini çözün ikisini iki gün sonra çözün.Çünkü konuyu çalıştıktan sonra bilgiler taze olduğundan soruları doğru yaparsınız fakat iki sonra çözüp gene doğru yapıyorsanız konuyu iyi kavramışsınız demektir.Bu her test için böyle olsun.

5)Matematiksiz olmaz.

Pmyo istiyorsanız matematik olmadan olmaz. Ve asla matematikten korkmayın.Ben dahi 17 matematik yapabildiysem eğer sizde yapabilirsiniz. Ki ben matematikte 4 işlemden başka bir şey yapamazdım. Size tavsiyem Matematiği iyi olan bir arkadaşınızla çalışın öğretmen yerine. Arkadaşınız öğrencinin işe yarayacaklarını verir püf noktalarını gösterir.öğretmenler genelde sıkıcı gereksiz detaylara girerek kafanızı karıştırıp sizi sıkabilir.

6) Denemeleri 1 ay kala çözün

Son 1 ay kala bol bol deneme özün ve denemelerinizi bu süre zarfında alın. Çünkü daha erken alacağınız denemeler eski veya geçen seneki gibi olacaktır. Ama son 1 ay kala yayınevleri son güncel olayları ve anayasa değişikliklerini alıp daha kaliteli yayınlar orataya çıkaracaktır.

PMYO MÜLAKATI AŞAMALARI

Mülakat sınavı 4 aşamadan oluşacaktır. Bu aşamalar;
Ön sağlık kontrolü
Fiziki yeterlilik sınavı
Mesleki psikolojik değerlendirme
Mülakat sınavı

1. Ön Sağlık Kontrolü
Bu aşamada adayların boy kilo ölçümleri ve beden kitle hesaplamaları yapılacaktır. Ayrıca Emniyet Teşkilatı sağlık şartları yönetmeliği hükümlerine göre adayların ön sağlık kontrolü yapılacaktır. Bu aşama sonunda aday hakkında PMYO adayı olur veya olmaz hükmü verilecektir. Bu aşamayı geçemeyen diğer aşamalara giremeyecektir.

2. Fiziki Yeterlilik Sınavı
Fiziki yeterlilik sınavının tüm detayları sitemizde bulunmaktadır. Buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Parkurda bulunan sağa sola sıçrama aletinin yerden yüksekliği 40 cm’dir. Parkurun en sonundaki engelin yerden yüksekliği 120 cm’dir. Yapılamayan veya yapılmayan hareketlerle ilgili puanlamada ceza sistemi bulunmaktadır ve herhangi bir engeli yapmadan geçen aday direk elenecektir. Bu aşama sonunda aday hakkında PMYO adayı olur veya olmaz hükmü verilecektir. Bu aşamayı geçemeyen diğer aşamalara giremeyecektir.

3. Mesleki Psikolojik Değerlendirme
Adaylar önceden tanımlı çeşitli psikolojik ruh hali durumlarına göre değerlendirilecektir. Her bir kriter 100 puan üzerinden değerlendirilecek ve adayın en az 70 puan alması gerekecektir. Ayrıca adayların kişilik envanteri testine verdiği cevaplar incelenecek sorunlu olanlar incelenecektir. Gözlem ve görüşme sonuçlarına göre eleme yapılacaktır. Bu aşama sonunda aday hakkında PMYO adayı olur veya olmaz hükmü verilecektir. Bu aşamayı geçemeyen diğer aşamalara giremeyecektir.

4. Mülakat sınavı
Mülakat sınavında adayların anlama, dikkat, yorumlama, hızlı ve yerinde karar verebilme, kendini ifade edebilme konularında değenlendirilecektir. Sözlü ve yazılı sorularla değerlendirme yapılır. Her kategori 100 puan üzerinden değerlendirilir ve en az 70 puan almak elenmemek için zorunluluktur. Bu aşama sonunda aday hakkında PMYO adayı olur veya olmaz hükmü verilecektir. Bu aşamayı geçemeyen aday elenir.

NASIL YUNUS POLİSİ OLUNUR?

kadroda göreve başladıktan sonra emniyet bünyesinde sınav açılır ve bir dizi testler,mülakatlar uygulanır.Bunları başarı ile geçen adaylar 4 aylık bir eğitime alınır. Bu 4 aylık eğitimde silah ve motor dersleri alınır.4 ay sonucunda yunus polisi olarak ya ÖNCÜ(motoru süren kişi) yada ARTÇI(arkada oturan elinde mp5 silahını tutan kişi)olunur

YUNUS POLİSLERİ NEREDE GÖREV YAPAR?

YUNUS polisleri huzur ve asayişi korumakla görevli olduklaır için belli bir görevleri yoktur,yeri geldiği vakit terörle mücadele ,kaçakcılık ekiplerinin operasyonlarına eğer yakınsa destek verebilmektedirler.

YUNUS POLİSİ OLMAK İÇİN EHLİYET ALMALIMIYIM?

Bu konuda bir muallak olsada Emniyet genelde A2 ehliyeti olmayan kişileri tercih edip kendileri istedikleri gibi yetiştirme düşüncesiyle hareket etmektedirler.

Polislik sınavlarına başvuran aday sayıları
14 Eylül 2020- 81.696 kişi
1 Kasım 2021- 52.265 kişi
3 Temmuz 2022 -55.288 kişi
3 Temmuz 2024 -(44.194 erkek başvurdu)(12.212 bayan başvurdu)
Toplam :56.406 kişi

3 temmuz 2024:
25.500 (erkek sınava girdi)
4.500 (bayan sınava girdi)
Toplam : ~30.000 kişi

8.573 (erkek alındı)
397 (bayan alındı)
Toplam : 8.970 kişi

ÖZEL HAREKAT POLİSİ NASIL OLUNUR

özel Harekat birimine alınacak personel seçiminde; teşkilatımız gönüllü amir ve memurları arasından polislik mesleğine girişte aranan şartları haiz, spor ve bedeni geliştirme çalışmalarına yatkın fiziki güce sahip, soğukkanlı, disiplinli, atıcılıkta üstün başarı ve eğitimde başarılı olabileceği anlaşılan, azimli ve dayanıklı olanların seçimi yapılarak en az (3) ay süreli olmak üzere özel harekat eğitimine tabi tutulurlar.

POLİS ÖZEL HAREKAT İLE NORMAL POLİS ARASINDA FARK VARMIDIR?

bu yanılgı genelde özel harekattakiler EGM’den bağımsız bir birim gibi olmaktadır.PÖH’deki çalışanlarda normal kadrodaki birer memur,amir gibidirler.Ekstra bir yetki söz konusu değildir.Yalnız bulunduğu ile göre terör parası ve operasyon parası olarak 300-400 lira fazla maaş alabilmekteler.

POLİS ÖZEL HAREKAT OLADUKTAN SONRA BIRAKABİLİRMİYİM?

Bu birimde gönüllülük esas olduğu için istediğiniz zaman dilekçe vererek birimi bırakabilir normal kadroya geçebilirsiniz ve bunun için bir tazminat para ödemek zorunda değilsiniz.

POLİS ÖZEL HAREKAT SÜREKLİ ŞARK BÖLGESİNDE Mİ GÖREV YAPAR?

Polis Özel harekatta normal kadrodan farklı olarak 2 kere şark görevi vardır.Sürekli Terör bölgesinde çalışma gibi bir durum söz konusu değildir fakat bazen ihtiyaca göre geçici görevler verilebilmektedir.

Polisliğe kimler başvuru yapabilir?

Yüksekokulun ön lisans seviyesindeki eğitimine; genel lise, erkek teknik öğretim, kız teknik öğretim, ticaret ve turizm öğretime bağlı okul mezunları sınavla alınırlar. Müracaat tarihi itibariyle 18 yaşını tamamlamış, bayan ve askerlik yapmayan erkek adaylar için 23 yaşından, askerlik hizmetini yapmış erkek adaylar için 25 yaşından gün almamış olmak, Bayanlar için 1.65 cm., erkekler için 1.67 cm’den kısa boylu olmamak ve boy ölçüsünün santimetre olarak son iki rakamı ile kilosu arasında 15 kilogramdan eksik veya fazla fark olmamak.

Polislik kaç yıl ve eğitim süreci

– Eğitim süresi 2 yıl olup, Polis Memuru olmak için lise ve dengi okul mezunu olunması gerekmektedir.
– Öğrenciler eğitimleri süresince; polis meslek mevzuatını, polisin görev, yetki ve sorumluluklarını, halkla ilişkilerde dikkat edilecek hususları ve konuyla ilgili kanuni hükümleri, silahları ve çeşitlerini, mermileri, atış öncesi ve sonrası bakım ve kullanımlarını, ceza hukukunun dallarını, suç çeşitlerini ve bunlara uygulanacak cezaları, suçluların yakalanmasını, delillerin incelenmesini, suçu engelleyici operasyonların planlanması, düzenlenmesi ve operasyon sonucu rapor hazırlanmasını, Atatürk İlke ve İnkılaplarını öğrenir ve bu konularla ilgili dersler alırlar.

S: PMYO okuyunca bana belli bir ücret verecekler mi?


– Polis okullarında eğitim gören polis adayları eğitim boyunca her ay belli bir miktar harçlık almaktadırlar.

PMYO mezun olan bir polis memuru ne kadar maaş alır?

– Mesleki eğitmini tamamlayanlar 11/1. dereceden başlar. asgari ücretin 3-4 katı civarında aylık maaş almaktadırlar. Zaman içerisinde hizmet süreleri ve görevdeki pozisyonlarına göre bu maaş da artmaktadır.

Polis Özel Harekat Nasıl girebilirim ve giriş koşulları?

S:Polis olacak kişi nasıl olmalıdır

– Bedence güçlü, dayanıklı,
– Göz ve elini eşgüdümle kullanabilen,
– Disipline uyan, yönergeleri uygulayan,
– İnsanların duygularını anlayabilen, sabırlı,
– Sorumluluk duygusu güçlü, dikkatli,
– İnsanlara saygılı

olması gerekir.

Yunus Polis nasıl olurum?

2 yıl boyunca polis meslek yüksek okulunda eğitim ve öğretim gören polis adayları, 2 yıl sonunda polis olmaya hak kazanarak, emniyet bünyesinde yapılan seçmelere katılıp yunus polis olma için verilen eğitimi aldıktan sonra bu birimde göreve başlayabilirler.

Polislikte nasıl ilerme olur(Rütbe atlama)

Meslek eğitimini tamamlayanlar atandıkları şubedeki amirlerinin verecekleri göreve göre idari, siyasi, adli polis veya trafik polisi olarak görev yaparlar. İhtiyaç halinde, Emniyet Genel Müdürlüğünce ilk kademe amir yetiştirilmek üzere komiser yardımcılığı kursu açılır. Bu kurslar en az 6 aylık sürelerde gerçekleştirilir. Başarılı olanlar komiser yardımcılığına atanırlar. Bu rütbelere atandıktan sonra diğer rütbelerde bekleme süresi şu şekildedir:


Komiser Yardımcılığı 4 yıl

Emniyet Amiri 3 yıl

Komiser 4 yıl

Emniyet Müdürü 3 yıl

Bayan Polis özel harekat nasıl olurum ve başvuru koşulları

Lazer Tedavisi görenler polis olabilir?

Polis Meslek Yüksek Okuluna başvuruda bulunacak adaylar için en önemli unsurlardan biriside göz kusuru. Sizinde bilginiz gibi Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğine göre lazer tedavisi görenler polis olamıyorlar.

Ancak Polis Meslek Yüksek Okulu sınavına girip hak kaybeden bir polis adayı açtığı dava neticesinde lazer tedavisinin polislikte engel olmayacağına dair danıştaydan karar aldı.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir