Rezene Çayı
Hastalık tedavilerinin bitkisel yollarla yapılması –tabi mümkün olan hastalıklarda ve doktor önerisi ile– ilaçlar gerekmeyen yerlerde önerilebilmektedir. İlaçların hazırlanışı sırasında yapıcı ve iyileştirici maddeler yanında çok sayıda zarar veren, hücresel olarak hasar bırakan maddeler de yer alır. Bu nedenle bitkisel iyileşme yolları geçmişte olduğu gibi günümüzde de önemini hızla koruyor ve çok sayıda sorunun önlenebilmesi adına avantaj sağlıyor. Söz gelimi rezene bitkisi de faydalı yönleriyle bilinen yaygın şekilde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu noktada bitkinin ne olduğunu ve nelere iyi geldiğini açmakta yarar var.
Rezene Çayı Nedir?
Rezene bitkisi tohumlarının ezilerek suda kaynatılması ile rezene çayı nedir sorusu yanıtlanmış olur. Çin, Hindistan ve Ortadoğu’da oldukça eski tarihlerden bu yana bitkisel ilaç olarak kullanılmıştır. Meyan kökü gibi bir tadı ve kokusu olduğu bilinmektedir. Rezene bitkisi çay haline gelmeden önce 120 cm boyunda koyu yeşil renkte, maydanoazgiller sınıfından hoş kokulu bir bitki formundadır. Birçok dalı bulunur ve ince yaprakları vardır. Tohumlarının şekli ovaldir ve soğuk bölgeleri çok sever.
Rezene Nerede Yetişir?
Avrupa kökenli olduğu için rezene nerede yetişir sorusuna İtalya, Almanya, Fransa, Balkanlar’da yetiştiği söylenebilir. Ancak bununla da sınırlı değildir. Güney Asya, Kafkaslar ve Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde de yetiştiği bilinmektedir.
Rezene İçindeki Besin Değerleri
Rezene bitkisi besin değeri bakımından son derece zengindir. Rezene içindeki besin maddeleri ve vücuttaki ihtiyacı karşılama oranları şu şekilde sıralanabilir:
- Kalsiyum %7
- Demir %6
- Magnezyum %6
- Fosfor %3
- Potasyum %3
- Titamin %2
- C vitamini %2
- Manganez %19
- Çinko %1
- Niasin %2
- Bakır %3 şeklindedir.
Rezene Faydaları
Faydaları yanında rezene nerelerde kullanılır sorusunun cevabına çok yönlü bir şekilde cevap vermek mümkün. Baştan aşağı sağlık deposu olan rezenenin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
İlk olarak şu anda ilaç kullanıyorsanız doktor kontrolüyle bu yararları değerlendirmeniz gerekiyor. Bu uyarı sonrasında bir sıralama yapılırsa;
- Açlık hissini azaltma; yapılan bir araştırmaya göre rezenenin aşırı açlık hissini azalttığı kanıtlanmıştır. Bu açıdan devamlı bir şeyler yeme isteği olanlar için etkili olacaktır.
- Bazı kadınların düzenli şekilde aylık yaşadıkları ağrıyı azaltmak için rezene çayı faydaları ile sonuç alınabilir. Bitki, spazmları azaltıyor ve kasılmalara bağlı ağrının etkisini azaltıyor. Ayrıca sadece ağrıyı değil adet öncesi gerginliği de almaya yardım ediyor. Özel günler öncesinde bir süre düzenli kullanmanız önerilir.
- Gözlerdeki şişlikler için rezene çayı Basit bir formülle bunu kolayca uygulayabilirsiniz. Çayı demledikten sonra suyunu ayrı bir yere koyun ve ılıyana kadar bu şekilde bekletin. Daha sonra temiz bir pamuk yardımıyla gözlerinizin etrafında var olan şiş bölgelere uygulayın. 15-20 dakika şiş bölgeyle temas etmesi gerekmektedir. Daha sonra farkı hissedersiniz.
- Zayıflama konusunda rezene çayından yardım alabilirsiniz. İştah kesici özelliği yanında yağ yakış hızını artıran etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Ayrıca idrar söktürücü özelliği ile vücuttan fazla ve gereksiz suyun atılması da sağlanıyor. Bu sayede şişliklerin önüne geçilmesinde de oldukça iyi bir etki sağlıyor.
- Emziren anneler için rezene çayının faydalı olduğu biliniyor. Bu konuda kesin bilimsel kanıtlar yok, ancak birçok toplumda emziren annelerin daha sağlıklı sütü olması adına içtiği bilinmekte. Mineral açısından zengin olduğu için ihtiyaç olan besinleri vücuda geri kazandırabiliyor.
- Aşırı gaz, mide ağrısı gibi sorunların giderilmesinde de rezene çayı yararları görülebilir. Adet sancısında olduğu gibi mide ağrılarında da spazmı azaltan etkiye sahiptir.
- İltihaplanma konusunda vücudun en çok ihtiyacı olan direnci rezene çayı ile sağlayabilirsiniz içinde yer alan mineraller çok daha güçlü bir bağışıklık kazanılmasına yardım edecektir. Enfeksiyonlu durumlarda iyileşme sağlanana kadar tüketilebilir.
- Bebeklerde ya da çocuklarda kolik tedavisi yapılması için rezene çayı içirilmesi önerilmektedir.
- Sakinleştirici etkisiyle de bilinen rezene çayı, gerilimi azaltır ve günlük bir bardak içimi halinde sinir sistemini dengeler. İyi bir yatıştırıcıdır.
- Rezene çayı değil ama bitkinin kendisi, çok miktarda bitki sürüldüğünde acıyı azaltmak üzere uyutturucu etkisi yaratabilir.
- Göz kapaklarında çıkan iltihaplı yara hallerinde rezene bitkisi çayı kullanılabilir. Ilık halde temiz bir pamuk yardımıyla iltihap olan yere sürülür.
Rezene Çayı Nasıl Hazırlanır?
Kullanımı ve hazırlanışı konusuna gelin ce Rezene çayı nasıl hazırlanır sorusunu ele alabiliriz. Genel çay yapma mantığıyla düşünülürse, aynı şekilde tohumlar ve yapraklar sıcak suda bekletilir. 250 ml yani bir bardak kadar kaynar suyun içine 1-2 kaşık kadar atılması yeterlidir. Daha sonra 5-10 dakika kadar bekletilir ve demlenir. Eğer ılık içebilirseniz daha çok etkisini göstermesi için uzun süre bekletmeniz önerilir. Bitkinin tüm besinleri suya akıtması için buna dikkat etmek gerekiyor. İsteğe göre içine limon ekleyebilirsiniz. Normal şeker kullanmamanız önerilir, ancak doğal balla içilmesi mümkündür. Ayrıca demleme işlemi yaparken mümkünse porselen demlikten yararlanmanız önerilir. Tadının daha iyi olması adına önemlidir. Bunun yanında gün içinde 2 defa tüketilmesi idealdir. Daha fazlasından kaçınmanız önerilir.
Rezene Zararları
Bitkisel kaynaklı ürünler, çaylar vs. genellikle sağlıkla anılırlar ancak bunlarında doğru kullanımına özen göstermek gerekiyor. Sözgelimi rezene zararları için bilgi sahibi olmanız işe yarayabilir:
- Normalden çok daha fazla rezene kullanırsanız, ciltte dökülmeler ve kızarıklık oluşturabilir.
- Mide bulantısı, kusma, terleme, baş ağrısı görülebilir. Yine aşırı tüketim sonucu olası sonuçlardır.
- Epilepsi hastalığı olan kişiler rezenenin hiçbir çeşidini içmemelidir. Uyarıcı etkisi hastalığın seyrinde ters etki yaratabilir.
- Hali hazırda cildinde kabartı, kızarıklık olan kişilerin rezeneden uzak durmaları önerilir.
- Bazı hallerde hassasiyeti olan kişilerde alerjik reaksiyon görülebilir. İlk tüketim sonrasında beklenmedik durumlar görülüyorsa, hemen uzmana başvurulmalı ve tüketim durmalıdır. Hırıltı ve karın ağrısı ile de alerjiler kendini belli edebilir.
- Gebelik döneminde rezene yan etkileri görülebilir. Bu nedenle hamile kadınların uzak durmaları önerilir.
- Süt veren anneler için yararı vardır ama doktor kontrolünde tüketilmelidir. Gelişigüzel alınmaması önerilir.
- Bilimsel olarak kesinliği olmasa da rezene tohumunun DNA yapısına zarar verdiği düşünülmektedir.
- Kanser tedavisi gören kişilerin, özellikle de rahim ve meme kanseri tedavisi sürecinde olan kişilerin rezeneden uzak durmaları önerilir.
Bebekler İçin Rezene Hazırlanışı
Yetişkinler dışında bebekler için rezene çayı kullanılması mümkündür. Hazırlanışı şu şekildedir: Öncelikle bir poşet kadar rezene bir kupaya eklenir. Daha sonra üzerine tam kaynamamış su eklenir. Bu şekilde 5 dakika bekletildikten sonra poşet çıkarılır. Çay oda ısısına gelene kadar bekletilmelidir. Tek seferde bebeğe çay kaşığıyla en fazla 6- 7 kaşık kadar verilmelidir. Günde bu şekilde 3 kere tekrar edebilir.
Tek Başına Rezene Çayı Zayıflatır mı?
Zayıflamak için belirli bir diyet ve spor programınız yoksa tek başına rezene zayıflatır mı sorusu pek de olumlu sonuçlar almanızı sağlamaz. Kan akışını hızlandırsa ve yağ eritmeye yardımcı olsa da beslenmenizde değişiklik yapmadığınız sürece tek başına kilo vermenizi sağlamayacaktır. Ancak tatlı ve yağlı gıdalarda sınırlandırma yaptığınızda size oldukça iyi bir destek sağlayabilir. Yani rezene çayını destek ürün gibi düşünebilirsiniz. Hareket ve diyet asıl olanlardır.