“Damlaya damlaya göl olur.” Atalarımız bu sözü boşu boşuna söylememişler. “Ev ekonomisi“ni yönetmenin ve dengelemenin en önemli adımları, önce “tasarruf etmek”, sonra da “para biriktirmek“ten geçer. İnsan sadece kazandıklarıyla değil, tasarruf ettikleri ve biriktirdikleri sayesinde mal mülk sahibi olur, hayallerini gerçekleştirir.
Tasarruf etme yöntemleri ise; enerji tasarrufundan, gıda tasarrufuna, temizlik malzemeleri tasarrufundan kıyafet tasarrufuna kadar çok farklı alanlarda çeşitlilik gösterir.
Ne kadar tasarruf edersek, o kadar paramız cebimizde kalır ve o parayı biriktirip, gerçekten ihtiyacımız olan şeyler veya bizi daha iyi bir hayata taşıyacak adımlar için kullanabiliriz. Nasıl daha fazla tasarruf edebileceğinizden emin değilseniz üzülmeyin, bizim aklımıza gelen ve araştırdığımız tüm tasarruf yöntemlerini, aşağıda okuyup istediklerinizi uygulayabilir ve paranızın cebinizde kalmasını sağlayabilirsiniz.
TASARRUF ETME YÖNTEMLERİ
* Arabanızla camlar açık giderken daha çok benzin harcarsınız, bu yüzden gerçekten gerekli değilse camlarınızı kapatın.
* Eğer bireysel kombi ile ısınıyorsanız, hem ısıdan hem de elektrikten tasarruf için, çamaşırlarınızı petekler üzerinde kurutmayın. Böyle yapmanız odanın ısısını düşürür ve soğuk hissedip kombinin ısısını daha çok arttırmanıza neden olur.
* Elektrik süpürgesini haftada en fazla 2 defa kullanın. Aradaki zamanlarda el süpürgesi veya gırgır kullanmanız elektrik tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır.
* Sebze ve meyvelerinizi pazardan seçerek ve ucuza alın, özellikle akşam saatlerinde pazardaki ürünlerde fiyatlar düşer, paranız iki kez cebinizde kalır.
* Ampul satın alırken, ambalajlarında ne kadar enerji harcadıklarına bakın ve ona göre alışveriş yapın. Mümkün olduğunca, özellikle tuvalet ve koridorlarda enerji tasarruflu ampuller, floresan lambalar veya led ışıklandırma sistemleri kullanın.
* Lambalarınızı sık sık silin, tozlu lambalar ışığın yaklaşık yarısını yutarlar.
* Açık renk mobilyalar, tavan ve duvarlar, dekorasyonda kullanılan büyük ve geniş aynalar, ışığın daha çok yansımasını ve yayılmasını sağlayarak, odayı gün ışığında daha fazla ve uzun süre aydınlatırlar.
* Çamaşır makinesi, 1 çamaşır yıkama esnasında yaklaşık olarak 180 litre su kullanır, bu yüzden çamaşır makinenizi tamamen doldurduktan sonra çalıştırmanız hem elektrik, hem deterjan ve yumuşatıcı hem de su tasarrufu yapmanızı sağlar.
* Buzdolabınızı, ocak, fırın, soba, kalorifer petekleri gibi ısı yayan malzemelerden uzak tutun. Sıcak ortamlarda, buzdolabı soğuk kalmak için daha fazla güç sarfeder ve enerji harcar.
* Buzdolabı içindeki gıdaları saran ambalajların çok kalın olmamasına dikkat edin. Ambalaj ne kadar kalınsa, buzdolabı içindekini soğutmak için daha fazla enerji harcamak zorunda kalır.
* Çamaşır ve bulaşık makinesini, kurutma makinesini, elektrikli termosifonu, ütüyü vb. elektrikli ev aletlerini mümkün olduğunca geceleri elektriğin indirimli olduğu saatlerde kullanırsanız, fazladan %10 daha elektrik tasarrufu yapmış olursunuz.
* Buzdolabına koyduğunuz sıvı yiyeceklerin üzerini kapatın, içeceklerin mutlaka kapaklarını takın. Açık oldukları zaman, buzdolabının içindeki nem miktarı artar, bu da kompresörün daha fazla çalışmasına ve elektrik tüketmesine sebep olur, ayrıca uzun vadede buzdolabınızı yorarak ömrünü kısaltır ve size daha çabuk yeni bir buzdolabı masrafı çıkartır.
* Çelik tencere kullanın. Çelik tencereler emaye vb. diğer tencerelere oranlar %35 daha fazla ısı tasarrufu sağlarlar. Böylece yemekleriniz daha çabuk pişer ve aynı zamanda ocağınızın gaz ya da elektrik kullanımından da tasarruf etmiş olursunuz. Tüpünüz daha uzun dayanır ya da faturanız daha düşük gelir.
* Büyük marketlerin ve diğer marketlerin haftalık indirim broşürlerini düzenli olarak alıp takip edin, hem fiyatları kıyaslarsınız hem de ihtiyacınız olan ürünleri en uygun fiyata alırsınız.
* Promosyon ve indirimli ürünlerle ilgili 2 seçenek öneriyoruz:
1- Eğer maaşla ay sonunu getirmek zorundaysanız ihtiyacınızdan fazla olan çoklu ürün paketlerini almayın, çünkü ay sonunda parasız kalabilirsiniz.
2- Eğer fazla paranız varsa ve bu ürünler sık fiyat artırımına gidiyorsa o zaman alabilirsiniz çünkü orta vadede kazançlı çıkarsınız. Tabi bahsettiğimiz bu ürünler; temel gıda, temizlik vb. düzenli ve sık tüketilen ürünleri kapsıyor.
* Elektronik ateşlemeli kombilerle daha fazla ısı tasarrufu sağlarsınız.
* Sabahları erken kalkın ve geceleri erken yatın, gündüz tüm perdeleriniz açık olsun. Hem sağlığınıza faydalıdır hem de elektrik tasarrufu yapmış olursunuz.
* Tencere tabanınızın çapı, üzerine koyduğunuz ocağın çapından ne kadar büyükse, ateşin kayıpsız olarak tamamını kullanacağından, o kadar hızlı ısınır.
* Evinizden uzun süreli ayrılacağınız ya da tatile gideceğiniz zamanlarda, tüm muslukları ve ana su vanasını kapatın. Buzdolabında bozulacak bir şeyler yoksa, tüm elektrikli aletleri fişten çekin ve ana elektrik sigortasını da kapatın.
* Traş olurken ya da dişlerinizi fırçalarken musluğu kapatırsanız, ayın diğer yarısında aynı şeyleri yaparken harcayacağınız suyu bedavaya getirmiş olursunuz. Bu yöntem, kişi başına yılda minimum 12 ton su tasarrufu sağlar.
* Fotoselli musluk bataryaları, %75’e varan oranlarda su tasarrufu sağlarlar.
* Tuvalet rezervuarınızın içine birkaç damla boya atın ve su sızıntısı olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca, rezervuardan çok su geldiğini düşünüyorsanız içine su dolu 1,5 litrelik pet şişe koyun, böylece sifon çektiğinizde harcanan sudan, her seferinde 1,5 litre tasarruf etmiş olursunuz.
* Seyahat şirketinde çalışan arkadaşınız varsa, onların seyahat indirimlerinden faydalanabilir ve seyahatinizi ucuza getirebilirsiniz.
* Evinize elektrikli ev aletleri veya eşya satın alırken, garanti süresi en uzun olanları tercih edin.
* Tek kişilik yemekler yerine çok kişilik yemekler yapmayı tercih edin. Böylece her seferinde, uzun yemek pişirme sürelerinde harcanan gazdan/elektrikten ve bulaşıktan tasarruf edersiniz.
* Eviniz kaloriferliyse, kalorifer peteklerinin arasına ısıyı yansıtan alüminyum panellerden yerleştirdiğinizde, eviniz daha az ısı kaybeder, daha fazla ısınır ve ısı dolaşımından tasarruf sağlarsınız.
* Bulaşıklarınızı elde yıkamak uzun vadede size daha pahalıya gelir. Bulaşık makinesi alın ve tamamen doluncaya kadar çalıştırmayın. Durulamaları soğuk suyla yapın. Güçlü bir yıkama için aslında en fazla 55 derece sıcak su yeterlidir. Artı olarak, A enerji verimlilik sınıfından alacağınız bir bulaşık makinesi hem %20 civarı elektrik ve su tasarrufu sağlar, hem sizi bulaşık yıkamanın yorgunluğundan ve harcanan zamandan kurtarır, hem de ellerinizin yıpranmasını önler. Yılda 25-40 ton su tasarrufu sağlar.
* Bireysel kombi veya soba kullanıyorsanız, kışın kullanmadığınız odaları ısıtmayın ve kapılarını kaptın, evdeki tüm kapı altlarına, kapı kenerlarına ve pencere kenarlarına da mümkünse izolasyon süngerlerinden çekin. Hem ısıttığınız odadan ısı kaçmasını hem de ısıtmadığınız odadan soğuk gelmesini engellersiniz. Bu işlemler size minimum %10 ısı tasarrufu sağlar. Bu da 10 günlük ısıtmanızın 1 gününün, ayda ise 3 gününün bedavaya gelmesi demektir.
* Kışın kaloriflerinizi çalıştırmadan önce, havalarını alın.
* Evinize ısı yalıtımı ve mantolama yaptırmak, %20’lere varan oranda ısı tasarrufu yapmanızı sağlar.
* Küveti doldurarak banyo yapmak yerine duş almak, %30 civarı su ve suyu ısıtmak için kullanacağınız araçtan enerji tasarrufu sağlar.
* Kombinizi ısı algılama sistemli olanlardan alın ve kapalı dolap içerisinde kullanmayın. Ayrıca pompalama derecesinin evinizin metrekare büyüklüğüne uygun olup olmadığına dikkat edin.
* Hazır yemekler vb. hazır gıdalar kullanmak yerine, bunları evde kendiniz hazırlayın. Hem doğal ve katkı maddesi içermeyen malzemelerle sağlıklı beslenmiş olursunuz, hem yemek maliyetiniz düşer hem de yemek yapmak aslında keyiflidir, farklı lezzetler oluşturmak ve denemek ruh halinize de iyi gelir.
* Apartman içinde, koridor ve tuvaletlerde fotoselli lamba kullanmak, elektrik tasarrufu yapmanızı sağlar.
* Faturalarınızı ve kredi kartı ödemelerinizi zamanında yaparsanız, fazladan faiz parası ödemezsiniz. O paraları yıl hesabına vurduğunuzda,boşu boşuna cebinizden çıkan faiz ödemelerinin neredeyse 1 aylık faturalarınıza yaklaştığını görebilirsiniz.
* Yumurtalarınız az ise, cezvede haşlayın.
* Paranızı biriktirin. Yatırım araçlarını takip edin. Dövize ya da faizli mevduat hesabına yatırarak paranızı koruyun ve artırın.
* Kredi çekmek zorunda kalırsanız, en kısa vadeyi seçerek en düşük faizle kredi almaya çalışın. Vadeyi ne kadar uzatırsanız ödeyeceğiniz faiz de o kadar artar.
* Kısıtlı bir bütçeyle geçinmek zorundaysanız, bayat ekmeklerle yapılan yemek tariflerini yapmayı deneyin.
* Tekrar almaya üşendiğiniz için, ihtiyacınızdan fazla ekmek almayın. Ekmeklerinizi dilimleyip servis yapın, ihtiyacınız kadar olanı dilimleyin. Böylece yarım bırakılan bayat ekmek miktarını azaltırsınız.
* Kullanmadığınız odanın lambasını kapatın. Bir dakika sonra geri dönecek bile olsanız, her odadan çıkarken lambayı kapatın.
* Sebze ve meyvelerinizi, akan suyun altında temizlemek yerine, geniş bir kap içerisindeki suda temizleyin.
* Küçülen sabunlarınızı birbirinize yapıştırıp daha uzun süre kullanabilirsiniz. Sıvı sabun, katı sabunlara göre daha fazla gider ama satın alırken fiyat / gramaj kıyaslamayı yapmayı unutmayın.
* Saç kurutma makineleri, özellikle sıcak hava kısmını kullandığınızda çok elektrik yakarlar, bu yüzden çok kullanmamaya çalışın. Ayrıca radyasyon yayarlar ve saçı yıpratırlar. En azından saçlarınız kısaysa, sıcak yaz aylarındaysanız veya eviniz kışın çok iyi ısınıyorsa saçlarınızı doğal kurutun, sonuçta önce sağlık sonra tasarruf.
* Elektrik süpürgenizin torbasını, her süpürmeden önce kontrol edin ve dolmuşsa değiştirin. Dolu torbalar hem motoru yorarak daha fazla elektrik harcanmasına, hem emiş gücünün azalmasına, hem de süpürgenin kullanım ömrünün kısalmasına neden olurlar.
* Yemekleriniz veya çay suyunuz kaynadığında, ocağın altını en kısığa getirin.
* Vantilatörlerin motorları çok elektrik yakarlar. Bu yüzden vantilatörlerinizi gece kapatın veya açacaksanız en düşük seviyede çalıştırın.
* Evinizde doğalgaz sobasıyla ısınıyorsanız, ayda en az bir kez sobanızın bakımını yapın ve iyice temizleyin.
* Kombiler, en fazla doğalgazı açıp kapattığınız zamanlar elektrik harcarlar. Bunun yerine kombinizi kısıkta çalıştırır ve bu haldeyken ısı artırıp azaltırsanız daha az elektrik harcarsınız.
* Bilgisayarınızı kullandıktan sonra kapatın ve fişini çekin. Buzdolabınız, kombiniz dışında televizyon, dvd player, müzik seti, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, şarj aletleri, modem, saç kurutma makinesi, mutfaktaki kettle, mikrodalga fırın vb. hepsinin fişini prizden çekin. Böylece onların fişte takılı stand-by (bekleme) hallerinde harcadıkları enerjiyi önleyerek %5 elektrik enerjisi tasarrufu sağlarsınız.
* Gece taksiye binecekseniz ya yol pazarlığı yapın ya da gündüz taksimetresi açtırın. Birçok şoför, eğer gideceğiniz yer çok yakın değilse, müşteri kaçırmamak için bunu kabul ediyor.
* Giyim alışverişlerinizde indirim dönemlerini bekleyin, markaların indirim dönemlerini takip edin, çok kaliteli ürünleri en az yarı fiyatına alabilirsiniz. Beğendiğiniz giysiyi denemeden sakın almayın, değişim garantisi olup olmadığını mutlaka sorun. Terzide daralttırırım düşüncesiyle büyük ürün almayın, hesaplayın, terzi masrafını üstüne ekleyince yine karlı bir alışverişse ancak o zaman alın, o da bir bedenden büyük olmasın.
* İnternetten alışveriş yapıyorsanız, ürünün olmaması ya da defo durumundaki değişim kurallarını okuyun. İade kargo ücreti firmaya ait ve değişim süresi 1 ay olanları tercih edin.
* Giyimde kaliteli ve uzun giyebileceğiniz ürünler almaya çalışın. İhtiyacınız olmayan kıyafeti almayın. Bir kıyafet alırken, şunu da mutlaka düşünün: “Ben bunu yılda ve toplamda en fazla kaç kere giyerim?” Bu soru, alışveriş yaparken temel prensibiniz olsun.
* Abiye elbiseler, normal kıyafetlere göre çok daha pahalıdır. Bu yüzden düğün, nişan, davet, konser gibi özel geceler için hazırda 1-2 güzel kıyafetiniz, takımı ayakkabı ve çantanız mutlaka olsun ve bu kıyafetleri de indirim dönemlerinde alın. Böylece son dakika etkinliklerinde kıyafetlere ve aksesuarlara fahiş paralar ödememiş olursunuz ve “ne giyeceğim” derdinden kurtulursunuz.
* Bikini, mayo, plaj malzemeleri, seyahat çantası, sandalet, terlik vb. ürünleri kışın fiyatları en düşükken satın alın, yine aynı şekilde kışlık kazak, palto, ceket vb. ürünleri de yazın outletlerden satın alın, epey bir paranız cebinizde kalır, aradaki farkla tatil yaparsınız.
* Markete alışverişe gitmeden önce, sadece ihtiyacınız olan “alınacaklar listesi” yapın ve sadece o listedekileri alıp marketten çıkın.
* Mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını kullanın.
* Gece hayatınızı kısın, ev partilerini ve gezmelerini tercih edin. Dışarı çıktığınızda ise promosyon yapan yeni yerleri tercih edin. Kalabalık bir yerlere gidiyorsanız, gideceğiniz mekanda grup indirimi yaptırmaya çalışın.
* Seyahat ederken turları tercih edin, tek başınıza yapacağınız tatillerden daha ucuza gelirler.
* Yurtiçi tatilinizi, yurtdışındaki seyahat acentelerinden alırsanız daha ucuza gelir, oteller yüksek alım yaptıkları için onlara daha uygun fiyatlar sunuyorlar.
* İstanbul’dan uçakla bir yerlere seyahat edecekseniz Sabiha Gökçen Havaalanı‘ndan kalkan uçaklara bakın, bilet fiyatları daha ucuz oluyor.
* Tuvalet kağıdı, pamuk, kağıt havlu, kadın pedi, çocuk bezi gibi çok uzun süre dayanan ürünleri indirimli ve toptan almayı tercih edin.
* A sınıfı enerji verimliliği sağlayan ve tasarruf yapan beyaz eşyalar ve elektrikli ev aletleri kullanın.
* Ütülerinizi tek tek değil toplu yapmanız, ütü çok enerji harcayan bir cihaz olduğu için, size 3 kata kadar elektrik tasarrufu sağlar.
* Donmuş yiyecekleri, çözüldükten sonra pişirirseniz daha az enerji harcarsınız.
* Online bankacılık hizmetlerini kullanın. Hem zamandan, yoldan ve yol parasından tasarruf edersiniz, bankalarda kuyruk stresi yaşamazsınız, hem de birçok bankacılık işlemleri online bankacılık sisteminde ücretsiz olduğu için paranız cebinizde kalır.
* Elinizden geldiğince kredi kartı yerine nakit alışveriş yapmaya çalışın ve alışveriş yaparken nakit indirimlerini sorun ve faydalanın, maliyetleriniz düşer.
* Elektrik ve suda akıllı sayaçlar kullanın ve indirimli tarifeleri seçin.
* Uçak bileti alırken mutlaka birkaç firmaya bakın ve fiyatları kıyaslayın. Uçak firmalarının sitelerine üye olun, mail bildirimini açın ve böylece düzenli olarak uçak biletlerinin indirim ve promosyonlarını mailinizden takip edin. Çok uçak seyahati yapıyorsanız, kendinize mil puanlarınızı biriktiren bir kart alın. Gece ve sabah erken kalkan uçakların biletleri, diğer saatlerde kalkan uçaklara göre çok daha ucuz olur. Tarihleriniz kesinse; tek yön yerine önceden gidiş-dönüş alınan biletler daha ucuza gelir. Ayrıca uçak biletinizi ne kadar erken alırsanız promosyon ve indirimlerden o kadar fazla faydalanırsınız. 3 ay önce 70 TL.ye bulabileceğiniz bir yurtiçi uçak bileti son hafta 250-300 TL.ye çıkabilir, bu yüzden tarihleri kesin seyahatlerinizde erken bilet alın. Yurtdışı gezilerinizi Kasım-Mart ayları arasında yaparsanız, turlar ve uçak biletleri de yaz sezonuna göre oldukça uygun olur.
* Düzenli tatile çıkıyorsanız, tatil tarihinizi kesinleştirdikten sonra tatilinizi erken rezervasyonla satın alın. Böylece tatil konaklama masrafınızda %50’ye kadar tasarruf sağlamış olursunuz.
* Kıyafetlerinizi ve çarşaf, nevresim gibi ev tekstili ürünlerini ıslakken veya nemliyken değil, kuruduktan sonra ütüleyin.
* Çamaşırlarınızı mümkün olduğunca kurutma makinesinde kurutmak yerine asarak kurutun.
* Mobilya alırken, uzun ömürlü, kaliteli malzemeden yapılmış olanları tercih edin.
* Fazla aidat ödememek istiyorsanız, kullanmadığınız kredi kartları ve banka kartlarını kapattırın.
* Çamaşır makinenizi tam dolmadan çalıştırmayın. Çamaşırlar çok kirli değilse ön yıkama kullanmayın. Çok sıcak su yerine ılık veya soğuk su kullanan programları tercih edin, durulamayı soğuk suyla yapın. Çamaşır makineleri, kullandıkları enerjinin %90’ını, suyu ısıtmak için harcarlar.