Yeni doğan bebeğin cildi çok ince ve hassas olduğu için özel bakım gerektirir.
Yeni doğan bebek rahim içerisinde sıvı ortamdan, doğduktan sonraki kuru ortama geçtiği için cildinde kuruma, çatlama ve soyulmalar görülebilir.
Yeni doğan cildinin geçirgenliği çok fazla olduğu için kimyasallar ciltten emilip yan etki oluşturabilirler, bu nedenle doktorun önermediği hiç bir kremi yeni doğan bebeğinize sürmemelisiniz.
Giysi seçiminde pamuklu kumaşlar tercih edilmeli, giysiler sabun tozu ile yıkanılmalı ve deterjan kullanılmamalıdır, giysiler bol suyla durulanmalıdır.
Başlıklar
Yeni doğan göbek bakımı nasıl yapılır:
Doğumda göbek kordonu steril bir şekilde kesilip antiseptik solüsyonlarla silinir bu şekilde yapılmayan göbek bakımı enfeksiyonlara yol açabilir, göbek bakımı uygun şekilde yapılmadığında geçmişte yeni doğan tetanosu olgularda görülmüştür.
Göbek kordonu kuruyuncaya kadar günde iki üç kez yüzde yetmiş alkol içeren solüsyonlarla silinir.
Göbeğin düşmesi yaklaşık iki hafta sürer göbek düşmeden önce bebeğin banyo yaptırılmaması önerilmektedir.
Bebeklerde Pişiğin Engellenmesi:
Doğal olarak bebeğin alt bakımı suyla yapılmalı ve kurulanmalıdır, eğer evde değilseniz su bazlı mendiller kullanılabilir.
Kız bebeklerde temizliğin önden arkaya yapılması ve dışkının idrar yollarına bulaşması engellenmelidir.
Emiciliği yüksek bezlerin kullanılması bebeğin altının kuru kalmasını sağlayacaktır ve bariyer fonksiyonu olan pişik önleyici kremlerde kullanılabilir.
Eğer bebeğin altında tahriş oluştuysa alt bakımının daha sık yapılması, pişik önleyici ve tedavi edici kremlerin kullanılması faydalı olur.
Bebeklerde Konak Oluşumu:
Konak bebeğin saçlı derisindeki sarı renkteki kabuklanmalardır bu aslında hijyenle ilgili bir durum değildir.
Bebeğin yağ bezlerinin fazla çalışması sonucu görülen bir durumdur. Genellikle yaşının ilk bir yılında görülür. Bu durumda bebeğin saçına zeytin yağı sürülüp biraz bekletildikten sonra konak önleyici bir şampuanla yıkanması ve ince bir tarakla taranması bebeğin konak problemini çözecektir.