Zencefil Çayı
Bilindiği üzere halk arasında bitkisel içerikli çay tüketme alışkanlığı oldukça yaygındır. Dolayısıyla insanlar genellikle kilo vermek ya da bitkilerin hastalıklara olan olumlu etkilerinden yararlanmak amacı ile bitki çaylarını tüketmektedirler. Daha çok zayıflamak için kullanılan bitki çayları özellikle kilo problemi yaşayan kişiler için oldukça elverişlidir. Ancak çayı hazırlamadan önce nelere iyi geldiği konusunda detaylı bilgi sahibi olmak önem taşımaktadır. Bu bakımdan zencefil çayı da kayda değer faydalara sahip bir çay türü olarak bilinmektedir. Gerek katı gerekse toz halinde hazırlanan zencefil çayını demlemek oldukça basittir. Çok sık olmamakla birlikte düzenli aralıklar ile tüketmek oldukça işe yaramaktadır.
Zencefil Çayı Nedir?
Zencefil diye adlandırılan bitkinin tıp biliminde diğer adı Zingeber Officinale olarak geçmektedir. Zencefilin anavatanı Asya’nın tropikal bölgeleri olarak bilinmektedir. Asya haricinde Avustralya, Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerin tropikal bölgelerinde de yetiştiği görülmektedir. Hasat edilmesi ekildiği tarihten itibaren altı ay ile yirmi ay arasında değişkenlik göstermektedir. Görünüş itibariyle zencefile bakıldığında kullanılan kısmı toprağın altında kalmaktadır ve rengi bej tonlarındadır. Çiçekleri ise beyaz renktedir ve orkide çiçeği ile benzerlik göstermektedir. Temel bilgilerinin haricinde belirtilmesi gereken birçok faydası bulunan zencefil halk arasında özellikle çay halinde tüketimi ile oldukça yaygındır. Zencefil çayının faydaları genellikle merak edilen konular arasında yer almaktadır.
Zencefil Çayı Nasıl Hazırlanır?
Zencefil çayı hazırlamak için normal çay demleme aşamalarını bilmek yeterli olmaktadır. Çünkü demleme şekli bakımından diğer çay türleri ile benzerlik göstermektedir. Çayı hazırlamak için öncelikle su kaynatmak gerekmektedir. Su isteğe bağlı olarak kettle ya da çaydanlık yardımı ile kaynatılabilmektedir. Kaynama işleminin ardından zencefil kaynamış suyun içerisine atılmaktadır. Sıcak su ile buluşan zencefilin demlenmesi için ortalama on dakika gibi bir süre yeterli olmaktadır. Bu sürenin uzun olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde zencefil çayın tadını acı bir hale getirebilmektedir. Acı olduğu takdirde ise çayı daha tatlı bir hale getirmek için içerisine bir çay kaşığı bal ya da limon dilimi atılması yeterlidir.
Zencefil Çayının Faydaları Nelerdir?
Bitkisel içerikli ürünlere bakıldığında pek çok bitki bünyesinde sayısız fayda barındırmaktadır. Bu bakımdan zencefil de fayda yönünden oldukça zengindir. Zencefilin en çok bilinen faydalarının başında sindirimi hızlandırıcı etkisi gelmektedir. Bu özelliği sayesinde sindirim problemi yaşayan kişiler için oldukça uygundur. İnsanlara bakıldığında genellikle pek çok insan kas ve romatizma ağrıları gibi sorunlar yaşamaktadır. Bu tarz ağrılar için zencefil çayı tüketmek fayda sağlamaktadır. İçerisinde bulunan besin değerleri zencefil ile hazırlanan çayı oldukça faydalı hale getirmektedir. Bunların yanı sıra zencefil mide bulantısına, deniz tutmasına, baş dönmesine, hazımsızlık problemlerine, boğaz ağrısına, alerjik reaksiyonlara ve daha pek çok sağlık problemine fayda sağlamaktadır.
Zencefil Çayı Neye İyi Gelir?
Halk arasında yaygın olan kullanım şekillerine bakıldığında zencefil çayı gribin olumsuz etkilerini azaltmak amacı ile de kullanılmaktadır. Özellikle limonlu zencefil çayı içerisinde bulunan zingeber ve limonda yer alan pektin maddelerinin birleşimi sonucu bakteri kaynaklı enfeksiyonların önlenmesine fayda sağlamaktadır. Bunun yanı sıra zencefil içerisinde yer alan gingerol adlı madde sayesinde kabızlık sorunu yaşayan kişiler için fayda sağlayan özelliğe sahiptir. Zencefil çayı içmek vücudun hastalıklara karşı direncini artırmakta etkin rol oynamaktadır. Tüm bu özelliklerinin yanı sıra kan dolaşımını hızlandırıcı, kötü kolesterolü düşürücü, ishal rahatsızlığını giderici, kas ağrılarını hafifletici ve bağırsaklarla ilgili sorunları giderici özelliklere sahiptir.
Zencefil Çayının Sağlığa Yararları
Zencefil çayının sağlık açısından temel faydaları kalp rahatsızlıklarına, mide şikâyetlerine ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olmak olarak bilinmektedir. Son dönemlerde kanser üzerinde etkilerinin bulunup bulunmadığı da araştırmalara konu olmuştur. Genellikle çay olarak tüketilen zencefilin içerisinde bulunan zengin potasyum kemik yapısının güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra konsantrasyonu artıran ve böbrek hastalıklarına iyi gelen özellikleri de bulunmaktadır. Zencefil çayı tüketmenin bir diğer faydası ise içerisinde mide için herhangi bir zarar barındırmadığından dolayı mideyi yatıştırıcı özelliğe sahip olmasıdır. Mide bulantısına iyi geldiğinden dolayı özellikle hamilelerin yoğun mide bulantılarına karşı bunu önlemek için sabahları zencefil çayı tüketmeleri önerilmektedir.
Zencefil Çayı Tarifi
Zencefil çayı toz zencefil ile ya da taze zencefil ile birlikte yapılabilmektedir. Taze zencefil ile çay hazırlamak için zencefilin kabuğu soyularak dilimlenir küçük parçalara ayrılır ya da rendelenir. Bu işlem yapılırken bir yandan da çay demlemek için sıcak su kaynatılır. Kaynamış bir bardak sıcak suyun içerisine zencefiller ilave edilerek demlemeye bırakılır. Demlenme süresi tamamlandıktan sonra çay içmeye hazır hale gelmektedir. Bunun yanı sıra toz zencefil ile çay hazırlamak için ise kullanılacak olan miktara dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü toz zencefil miktarı fazla olur ise çayın tadı kötü olabilmektedir. Miktar ayarlandıktan sonra yapılacak işlemler diğer çay demleme şekilleri ile benzerlik göstermektedir.
Zencefil Çayının Zararları Var Mıdır?
Her bitkisel üründe olduğu gibi zencefil ile hazırlanan besinlerde de yan etkiler bulunmaktadır. Tahmin edileceği üzere zararların en başında aşırı tüketim gelmektedir. Her yiyecekte olduğu gibi zencefil çayının aşırı tüketilmesi de sağlık açısında sıkıntılı durumlar meydana getirebilmektedir. Özellikle çocuklarda ve hamilelerde zencefil tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu kişilerin vücut yapıları daha hassas olduğundan dolayı tüketim miktarının iyi ayarlanması önem taşımaktadır. Zencefilin ideal kullanım miktarı günlük maksimum dört gram olarak bilinmektedir. Bu dozu aşmamaya dikkat edilmelidir. Çocuklar için kullanımda ise bu miktarın üçte bir oranının kullanılması uygun görülmektedir. Ayrıca iki yaşın altında olan çocuklar için zencefil tüketimi uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir.
Zencefil Çayının Yan Etkileri Nelerdir?
Zencefil ile hazırlanan çay yanlış tüketildiği takdirde birtakım yan etkiler meydan getirebilmektedir. Bu yan etkilerin başında mide ekşimeleri ve tahrişleri gelmektedir. Zencefilin mide üzerinde etkileri önemli seviyede olduğundan dolayı aşırı tüketimi de midede yan etkiler ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Mide haricinde aşırı zencefil tüketimi depresif etkiler de meydana getirmektedir. Ritim bozukluğu, deri dökülmeleri de zencefilin yan etkileri içerisinde yer almaktadır. Zencefilin etkilerine bakıldığında safra salgılarının artması sağladığı görülmektedir. Dolayısıyla safra rahatsızlığı bulunan kişilerin zencefil kullanmadan önce doktora danışarak onay almaları önem taşımaktadır. Bunların yanı sıra zencefilin son yan etkisi ise kan sulandırmasıdır. Yani kan sulandırdığından dolayı herhangi bir ameliyat öncesi zencefil tüketilmemesi gerekmektedir.
Zencefil Çayı İle Zayıflama
Zayıflamak isteyen kişiler genellikle bitkisel ve doğal yollar ile kilo vermeyi tercih etmektedirler. Böylelikle kimyasal maddelerin ortaya çıkaracağı yan etkiler minimum seviyelere inmiş olmaktadır. Doğal yollarla kilo vermek için genel olarak insanlar bağırsakları hızlandırması amacıyla bitki çayları tüketmektedirler. Bu bitki çaylarının içerisinden ilk sıralarda ise zencefil çayı yer almaktadır. Çünkü zencefilin sindirim sistemini düzenleyici etkisi bulunmaktadır. Ancak tahmin edileceği üzere sadece zencefil çayı tüketmek tek başına kilo verdirmemektedir. Bunun yanı sıra beslenmeye dikkat etmek ve spor yapmak da kilo vermeye yardımcı olan hallerdir.